Raportul Comisiei UE privind justiţia din România va fi prezentat mâine

Raportul Comisiei UE privind justiţia din România va fi prezentat mâine

Comisia Europeană va prezenta mâine raportul intermediar elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind justiţia din România şi Bulgaria, au precizat pentru EVZ surse de la Bruxelles.

Raportul intermediar, care analizează măsurile luate de România în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, are un caracter strict tehnic. Un raport cuprinzător, care conţine analiza politică, concluziile şi recomandările Comisiei Europene, urmează să fie dat publicităţii în vară.   

Documentul care va fi prezentat mâine s-ar putea dovedi important în contextul eforturilor României privind aderarea la Schengen. Mai multe state europene, în frunte cu Franţa şi Germania, au subliniat că ţara noastră nu poate adera la spaţiul fără frontiere interne al UE tocmai din cauza problemelor privind corupţia.

La Bucureşti, oficialii români s-au arătat optimişti în privinţa tonului raportului. „Pot să îndrăznesc să spun că situaţia noastră este mult îmbunătăţită faţă de cea din vară când am avut un raport nefavorabil. Eu sper ca în acest raport interimar tehnic, care va fi dat publicităţii în curând, să fie notate toate aceste progrese, toate aceste măsuri pozitive, inclusiv cea de azi de la Senat, care a tranşat situaţia privind clarificarea constituirii noului CSM în acord cu legea. (...) Cred că avem mai multe motive să aşteptăm mai liniştiţi acest raport”, a declarat ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, luni la TVR.

„Corupţia e încă prezentă în România”

Raportul vine la puţin timp după ce deputaţii au blocat în parlament cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a PDL-istului Dan Păsat, acuzat de şantaj şi corupţie. Momentul coincide şi cu scandalul „corupţie la Vamă”.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, care s-a aflat săptămâna trecută la Bucureşti le-a spus parlamentarilor români că, atunci când există politicieni, foşti miniştri, foşti sau actuali parlamentari acuzaţi de corupţie, şi ei trebuie să treacă prin faţa sistemului de justiţie, pentru că toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii”. Malmström a mai apreciat că ancheta din vămi „demonstrează angajamentul autorităţilor române de a combate corupţia”, acesta fiind mesajul pe care îl va duce la Bruxelles, unde „lumea este foarte atentă” la ce se întâmplă în România. Anchetele, a adăugat însă comisarul european, „arată că problema corupţiei este prezentă încă în România”, un lucru „ştiut de toată lumea”.

Un raport negativ în 2010

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, în 2007, şi cuprinde patru obiective de referinţă în cazul României şi şase în cazul Bulgariei. Cele patru obiective ale României vizează asigurarea unei proceduri judiciare mai transparente şi mai eficiente în special prin consolidarea capacităţii şi răspunderii CSM, înfiinţarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, combaterea corupţiei la nivel înalt şi a celei la nivel local.

Eforturile României de a ridica MCV-ul s-au lovit în repetate rânduri de insistenţa oficialilor europeni, care au declarat că ţara noastră va scăpa de monitorizare doar după ce va îndeplini toate angajamentele.  

Raportul dat publicităţii în vara anului trecut, unul dintre cele mai dure la adresa României, a indicat „deficienţe importante” în eforturile Bucureştiului de a realiza progrese în cadrul MCV.  

„România nu a demonstrat un angajament politic suficient de a sprijini procesul de reformă şi de a imprima direcţia acestui proces, iar factorii de decizie din sistemul judiciar au manifestat o anumită reticenţă de a coopera şi de a-şi asuma responsabilităţi”, a observat documentul Comisiei.

Ne puteți urmări și pe Google News