Raportul BNR care dă peste cap calculele românilor. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor

Raportul BNR care dă peste cap calculele românilor. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor

Pentru primul trimestru din anul 2020, instituțiile de credit din zona euro estimează o ușoară înăsprire a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri și relaxarea celor aferente creditelor de consum.

Pierderea medie în caz de nerambursare (pierderea în caz de nerambursare este raportul dintre pierderea aferentă unei expuneri, ca urmare a nerambursării şi suma expusă la risc la momentul nerambursării) pentru creditele populației intrate în stare de nerambursare s-a diminuat de la 49% în T3 2019 la 47,7% în T4 2019.

Factorii care determină standardele de creditare aferente împrumuturilor populației destinate achiziției de terenuri și locuințe s-au menținut constanți în ultimul trimestru al anului 2019. Nivelul mediu al gradului de îndatorare asociat împrumuturilor nou-acordate s-a menținut la valoarea de 35% în ultimul trimestru al anului 2019, putând fi observat efectul măsurii prudențiale de limitare a gradului de îndatorare, implementată la începutul anului 2019 de către banca centrală. La nivelul agregat al portofoliului, gradul de îndatorare a rămas la valoarea înregistrată în trimestrul precedent, respectiv de 43%.

Prețul proprietăților rezidențiale a crescut semnificativ în T4 2019, conform evaluărilor băncilor, în linie cu previziunile din trimestrul anterior. Pentru perioada următoare, băncile prognozează o majorare importantă a prețurilor locuințelor. Contrar așteptărilor instituțiilor de credit de menținere constantă din trimestrul precedent, cererea populației pentru credite destinate achiziției de terenuri și locuințe a avansat semnificativ în ultimul trimestru al anului 2019.

Pentru primul trimestru din 2020, băncile autohtone previzionează păstrarea nemodificată a cererii pentru împrumuturile ipotecare.

În ultimul trimestru al anului 2019, cererea pentru creditele de consum destinate populației a scăzut semnificativ, contrastând așteptările din trimestrul anterior, de menținere nemodificată. În structură, evoluția cererii în funcție de tipul creditului de consum a fost următoarea: majorare moderată în cazul cardurilor de credit, păstrarea nemodificată în cazul creditelor de consum cu ipotecă și reducerea semnificativă pentru împrumuturile de consum fără ipotecă

Ne puteți urmări și pe Google News