Raportul BNR care dă peste cap calculele românilor. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor

Raportul BNR care dă peste cap calculele românilor. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor

Un procent net pozitiv semnalează că o proporție mai mare de bănci au înăsprit standardele de creditare, în timp ce un procent net negativ presupune că o proporție mai mare de bănci au relaxat standardele de creditare.

În cazul întrebărilor care se referă la cererea de credite, procentul net reprezintă diferența dintre procentul băncilor care au raportat creșterea cererii de credite și procentul băncilor care au raportat scăderea acestora.

Un procent net pozitiv semnalează că o proporție mai mare de bănci a raportat creșterea cererii de credite, în timp ce un procent net negativ presupune că o proporție mai mare de bănci a raportat scăderea cererii de credite. Procentul net este calculat ținându-se cont de cota de piață a băncilor respondente.

În mod similar sunt tratate răspunsurile și la celelalte întrebări, opiniile acoperind evoluțiile din ultimele trei luni, iar așteptările referindu-se la următoarele trei luni.

Care sunt așteptările bancherilor

Așteptările pentru următoarea perioadă sunt de menținere constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, respectiv de relaxare moderată în cazul creditelor de consum, arată datele BNR.

Băncile din zona euro au păstrat relativ nemodificate standardele de creditare pentru împrumuturile imobiliare acordate populației în ultimul trimestru al anului 2019, dar acolo aceste stadarde fuseseră relaxate în trimestrul precedent.

În cazul creditelor de consum, condițiile de creditare s-au înăsprit suplimentar, în pofida așteptărilor de menținere constantă a acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News