Raport: Ungaria, lovită de un "focar" de corupţie

Măsurile introduse de guvernul de centru-dreapta al lui Viktor Orban, în ultimii doi ani, au "slăbit substanţial" capacitatea ţării de a lupta împotriva corupţiei, au deteriorat economia şi au permis ca statul să fie "capturat de grupuri private de interese", a avertizat, ieri, organizaţia Transparency International Hungary, citată de Financial Times.

''Ungaria are un sistem democratic, cu o structură instituţională menită să garanteze un control şi echilibrare prin lege. În practică, însă, posibilitatea de a exercita o influenţă politică asupra acestor instituţii a crescut semnificativ de la ultimele alegeri, atunci când guvernul Orban a obţinut o majoritate de două treimi în Parlament", arată raportul de 280 de pagini al TIH, intitulat "Riscurile corupţiei în Ungaria în 2011".

Raportul, care se referă la domeniul judiciar, legislativ, afacerile, societatea civilă şi partidele politice, apare într-un moment în care guvernul Orban se află sub tirul unor critici intense, atât din partea Uniunii Europene, cât şi a SUA, pentru demersurile făcute de centralizare a puterii. Focar de corupţie

Notând că situaţia Ungariei pe vremea ultimului raport, în 2008, "nu era bună", Noemi Alexa, directorul executiv al TIH, spune că noua legislaţie şi controlul guvernamental sporit asupra unor instituţii formal independente au creat un "focar de corupţie", în care relaţiile "simbiotice", de exemplu de clientelism, între elitele politice şi elitele din afaceri conexe ar putea prospera. În timp ce acuzaţiile de corupţie au contaminat guvernele socialiste, între 2002 şi 2010, instituţiile din acea perioadă au fost cel puţin văzute ca independente, a subliniat Alexa. 59% dintre respondenţi consideră că nivelul corupţiei "a crescut foarte mult" în ultimii trei ani. Răspunsul oficialilor

În mod nesurprinzător, guvernul de la Budapesta nu este de acord cu cele mai multe dintre concluziile raportului. "De când a preluat puterea în 2010, guvernul Orban a lansat o revizuire a cazurilor numeroase de corupţie, care existau dinainte, şi a adus la lumină cazuri legate de lideri guvernamentali anteriori şi membri ai elitei politice", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Administraţiei Publice şi Justiţiei.

"Problema corupţiei, în special când vine vorba despre opacitatea finanţării partidelor, există de foarte multă vreme în Ungaria. Acum, aceste probleme au crescut, pentru că guvernul le-a pierdut şirul şi a devenit incapabil să controleze instituţiile care trebuie să facă verificări. Rezultatul poate fi văzut din raport, este clar ce probleme specifice au apărut după schimbările constituţionale şi instituţionale discutate, de obicei, la nivel macroeconomic", spune un expert al Institutului Republikon din Budapesta, Csaba Tóth.