

Astfel, reprezentanții Corpului de Control au făcut verificări la Direcția Silvică Gorj (Ocolul Silvic Polovragi și Ocolul Silvic Novaci) și la ocoalele silvice private care administrează sau asigură servicii silvice pentru suprafețele de pădure din zonele Novaci și Polovragi (Obârșia Lotrului-Voineasa, Buila, Eparhial Gorj), precum și la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj și Comisariatul Județean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu.
Prima fază a anchetei Corpului de Control al Ministrului a constat în verificarea documentelor emise de aceste instituții în perioada 2011-2014 urmând ca săptămâna viitoare să se realizeze și etapa verificării concordanțelor acestora cu activitatea de exploatare desfășurată în teren.
În urma analizei documentațiilor, au fost identificate următoarele nereguli:
În plus, ancheta Corpului de Control al Ministrului a relevat nereguli în activitatea de autorizare a exploatărilor forestiere, derulată de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Astfel, APM Gorj a emis autorizații de mediu pentru exploatări forestiere în arii naturale protejate (Situri Natura 2000) fără a se fi obținut avizul administratorului sau custodelui ariei.
Totodată au fost eliberate sau revizuite autorizații de mediu pentru desfășurarea activității de exploatare forestieră deși masa lemnoasă supusă avizării fusese recoltată anterior (ex: au fost eliberate autorizații de mediu în anul 2014 pentru exploatări de masă lemnoasă efectuată cu un an înainte).
De asemenea, Corpul de Control a verificat și modul în care APM Gorj a autorizat activitatea de extragere a nisipului și pietrișului din albia râului Gilort. Astfel, controalele au evidențiat faptul că în cazul tuturor balastierelor autorizațiile de mediu au fost emise fără a fi respectate prevederile legale, și anume:
O situație specială s-a constatat în cazul a 3 balastiere amplasate în interiorul sitului Natura 2000 constituit de-a lungul râului Gilort. În cazul acesta, APM Gorj nu a parcurs procedura de evaluare adecvată privind efectele potențiale ale activităților asupra ariei naturale protejate.
”Aceste concluzii survin în urma unei prime faze de control, în care au fost verificate documentele, avizele, autorizațiile. Urmează o a doua etapă, în care Corpul de Control va verifica efectiv în teren dacă aceste exploatări sunt conforme cu realitatea. Momentan, este prematur să vorbim de o corelare clară între mărimea distrugerii provocate de inundații și exploatările din zonă, deoarece, pentru a trage concluziile corecte, avem nevoie și de verificarea din teren. Chiar și în această etapă însă au fost descoperite nereguli grave și vom acționa în consecință”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.
Recomandări propuse de Corpul de Control:
”După ce vom finaliza controlul cu verificarea în teren și după ce vom avea rezultatele acestei analize, avem în vedere demararea unei verificări la nivel național, pe specificul neregulilor constatate”, a precizat ministrul Attila Korodi.