

Astfel, aproape o treime (31,1%) dintre persoanele de peste 65 de ani care locuiesc singure au dificultăţi în a-şi încălzi locuinţa pe timp de iarnă. Procente mai mari sunt înregistrate în Bulgaria (77,2%), Cipru (38,2%) şi Letonia (28,4%). La polul opus se situează luxemburghezii, care nu se confruntă deloc cu asemenea probleme, precum şi olandezii (1,7% din totalul bătrânilor de peste 65 de ani) sau Suedia (2,1%).
În doi, pensionarii se descurcă mai bine: 21,6% dintre bătrânii din România, dintre care cel puţin unul a depăşit vârsta de 65 de ani, nu îşi pot asigura căldura în casă, conform datelor Eurostat, bazate pe statisticile anului 2009.
Nu au bani de vacanţă
Când vorbim despre a pleca în vacanţă, puţini sunt pensionarii care îşi pot permite aşa ceva. România se află chiar la coada clasamentului, cu 92,1% dintre bătrânii care locuiesc singuri şi care nu-şi permit să meargă într- o săptămână de vacanţă. În Bulgaria procentajul este de 90,3%, în Slovacia de 79,2%, iar în Polonia de 77,5%.
În schimb, cei mai "răsfăţaţi" vârstnici din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al vacanţelor departe de casă, sunt luxemburghezii, unde procentul celor care nu-şi permit o săptămână de relaxare este de 13%. Aceştia sunt urmaţi de danezi (13,3%) şi de suedezi (19,3%).
Când vorbim de cuplurile de pensionari din România, procentajul celor care nu-şi permit o vacanţă scade, dar se menţine aproape de 90%: 87,8%, în continuare cel mai ridicat din Uniunea Europeană.
Câţi pensionari nu-şi pot asigura o masă adecvată
În România, patru din zece pensionari care locuiesc singuri nu-şi pot asigura o masă cu carne sau peşte cel puţin o dată la două zile. Dacă ne referim la cuplurile de vârstnici, procentul se reduce la 27,1%, arată cifrele Eurostat.
Cea mai gravă situaţie, din acest punct de vedere, este în Bulgaria, unde aproape 76% dintre pensionarii singuri şi 59% dintre cuplurile de bătrâni nu îşi pot permite o alimentaţie adecvată.
Statele unde pensionarii care nu-şi pot asigura hrana necesară sunt sub 4% sunt Danemarca, Irlanda, Spania, Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia şi, la limită, Marea Britanie. Altfel spus, acestea sunt ţările membre UE unde vârstnicii o duc cel mai bine.
Raportul Eurostat mai menţionează că, în România, 54,3% dintre bătrânii singuri şi 42,7% dintre cuplurile de vârstnici nu sunt capabili să acopere cheltuielile neprevăzute.