Raport: Europa se îndreaptă spre o catastrofă fără precedent. Germania s-ar putea să nu reziste
- Departamentul Economic
- 26 iulie 2012, 12:13
În cercurile politice şi economice se amplifică preocuparea că Germania nu va rezista sarcinei legate de depăşirea crizei datoriei în Uniunea Europeană, în contextul în care agenţia Moody's Investors Service şi-a revizuite previziunile pentru Germania de la "stabil" la "negativ", scrie într-un comentariu Deutsche Welle, preluat de Agerpres.
"Europa se apropie treptat de o catastrofă la o scară fără precedent", se afirmă într-un raport elaborat de 17 experţi economişti europeni, care fac apel către guvernele UE să ia urgent măsuri suplimentare pentru a evita colapsul.
În special, pentru o depăşire rapidă a crizei şi consolidarea credibilităţii faţă de moneda euro, ei recomandă eliminarea greşelilor structurale comise în formarea uniunii monetare.
Condiţiile pentru ieşirea din criză
Criza va putea fi depăşită numai în cazul în care va fi realizată necesitatea aplicării unor reforme structurale în zona euro, menţionează, la rândul său, agenţia DARD.
Pe termen lung se impune crearea unei uniuni bancare, care să permită separarea finanţelor publice de alocarea creditelor. De asemenea, ar trebui, potrivit experţilor amintiţi, să fie consolidat controlul asupra politicii fiscale şi să fie create mecanismele de excludere din uniunea monetară a statelor care nu respectă pactul fiscal.
Avertismente în acest sens au fost făcute şi de Institutul de cercetare Ifo din Munchen. Analizele sale indică faptul că salvarea unor state din zona euro ar putea însemna probleme grave pentru alte ţări membre ale uniunii monetare, a declarat ziarului Neue Osnabrücker Zeitung şeful Departamentului Conjencturi din cadrul Ifo, Kai Carstensen.
Ce se întâmplă dacă elenii părăsesc zona euro
Dacă Grecia iese din zona euro, pierderile Germaniei se vor ridica la 82 de miliarde de euro. În varianta cea mai sumbră, luând în considerare riscurile asociate Fondului european de stabilitate financiară (FESF), emisiunea de obligaţiuni a Băncii Centrale Europene şi alte obligaţiuni, această suma s-ar putea ridica la 770 miliarde de euro, a spus expertul menţionat.
Pe 24 iulie, agenţia financiară Moody's a plasat ratingul Germaniei, Olandei şi Luxemburgului sub perspectivă negativă ca urmare a "incertitudinii în creştere" cu privire la deznodământul crizei datoriilor din zona euro, după cum a relatat AFP. Totodată, agenţia a confirmat ratingul de credit stabil al Finlandei.