Până la 87% din cazurile de coronavirus în Wuhan (China) între ianuarie şi martie ar fi rămas nedetectate, potrivit unui studiu publicat joi în revista ştiinţifică britanică Nature şi citat vineri de dpa.
Studiul, realizat de un grup de experţi chinezi cu sediul în oraşul unde a izbucnit epidemia de coronavirus anul trecut, constată că între 53 şi 87% dintre infecţiile dinainte de 8 martie au fost nedetectate, inclusiv cazuri potenţiale asimptomatice şi uşor simptomatice.
Neluarea în considerare a acestor cazuri a produs de asemenea o rată de reproducere de numai 0,28, ceea ce înseamnă că în medie o persoană infectată cu COVID-19 a transmis boala la mai puţin de o altă persoană.
De fapt, rata de reproducere a virusului în timpul stadiului timpuriu al epidemiei a fost de 3,54, potrivit studiului - mult mai mare decât cea la SARS şi MERS.
Aceste constatări evidenţiază „riscul reprezentat de cazurile nedetectate în schimbarea strategiilor de intervenţie”, afirmă autorii.
Orientările de diagnosticare publicate de guvernul chinez la momentul respectiv stipulau că infecţiile asimptomatice, deşi confirmate prin teste de laborator, nu erau numărate printre „cazurile confirmate” până la prezentarea manifestărilor clinice.
Ignorarea cazurilor neverificate şi utilizarea acestui model simplificat ar fi minimizat ameninţarea reprezentată de boala potenţial mortală şi au afectat strategiile altor ţări pentru a preveni răspândirea acesteia.
Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 585.750 de persoane în întreaga lume de când biroul OMS în China a anunţat boala COVID-19, la sfârşitul lunii decembrie, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale joi la 19:00 GMT.
Peste 13.660.780 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei, dintre care cel puţin 7.442.700 sunt considerate acum vindecate.
Totuşi, acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o parte din numărul real de infecţii. Unele ţări testează doar cazuri grave, altele folosesc testarea ca prioritate pentru monitorizare, iar multe ţări sărace au doar capacităţi de depistare limitate.
De la bilanţul stabilit miercuri la 19:00 GMT, 5.604 de noi decese şi 236.985 de cazuri noi au fost înregistrate în întreaga lume.Ţările cu cele mai multe noi decese sunt Brazilia (1.233), Statele Unite (997) şi India (606).