Evenimentul Zilei > Justitie > RĂPIREA din Canada. De ce a fost Ana Maria Nedelcu cu fiul său la Protecţia copilului Sector 4
RĂPIREA din Canada. De ce a fost Ana Maria Nedelcu cu fiul său la Protecţia copilului Sector 4

RĂPIREA din Canada. De ce a fost Ana Maria Nedelcu cu fiul său la Protecţia copilului Sector 4

Judecată că şi-a răpit copilul de la tatăl lui din Canada şi l-a adus în România, Ana Maria Nedelcu a fost ieri la Protecţia Copilului Sector 4 pentru ca fiul ei să fie evaluat de specialişti.

Adrian Amuza, avocatul Anei Maria Nedelcu, a precizat pentru Evenimentul Zilei că "doamna Nedelcu nu s-a putut prezenta cu copilul la Protecţia Copilului, fiind în arest, pe 20 aprilie, aşa cum i se cerea printr-o somaţie a executorului judecătoresc: "Prin prezenta somaţie vă punem în vedere să daţi curs prezentării minorului, în data de 20 aprilie, ora 13, la Direcţia generală de protecţie a copilului sector 4".  Avocatul Amuza ne-a precizat că, deşi între timp executarea silită a fost suspendată de judecătoria sectorului 3, au mers totuşi ieri la Protecţia copilului ca un semn că Ana Maria Nedelcu, eliberată între timp din arrest de Înalta Curte, nu are nimic de ascuns. Acolo cel mic nu a fost întrebat cu cine vrea să stea, ci psihologii au vrut doar să afle cum se simte. Doar în cazul în care executarea silită mai era în vigoare psihologii şi reprezentanţii Protecţiei copilului puteau întreba băieţelul cu cine vrea să stea, ne-a mai precizat avocatul.

Pe10 mai instanţa va decide dacă va fi extrădată în Canada, acolo unde este acuzată de tatăl copilului de răpire. Ana Maria Nedelcu a mărturisit că a fugit cu fiul ei ca să îl scape de abuzurile unui părinte violent. Ar fi recurs la acest gest după ce judecătorii canadieni au decis să încredințeze copilul tatălui. Drept probe a prezentat fotografii cu băiețelul plin de vânătăi, însă judecătorii canadieni nu le-ar fi văzut înainte să decidă custodia exclusivă în favoarea tatălui.

După ce a ajuns în România, Ana Maria Nedelcu a fost dată în judecată de soțul său și acuzată de răpire internațională de minori, riscând până la 10 ani de închisoare în Canada.

Ana Maria Nedelcu a fost pusă sub arest în data de 13 aprilie, după o decizie judecătoarească a Curţii de Apel Bucureşti, deşi procurorii nu scolicitaseră asta.

În documentele emise de autorităţile canadiene este înscris că în 2014 Ana Maria Nedelcu a plecat în România împreună cu copilul său minor, astfel încâlcând ordinul de custodie emise de instanţa canadiană, documente ce prevăd că drepturile părinteşti erau exercitate de către ambii părinţi.

În legislatia penală română infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorilor este pedepsită cu închisoare de la o luna la 3 luni sau amendă.