Rănit în Afganistan, eroul Discovery a fost medaliat
- Anca Simionescu
- 12 iunie 2011, 23:42
Discovery Channel România a prezentat la TIFF zece scurtmetraje despre eroi. În urma voturilor primite, dar şi a jurizării, Laurenţiu Şerban a fost ales primul dintre ei.
Laurenţiu Şerban (32 de ani) a fost ales "eroul Discovery" din România. Este militar şi, în 2006, a suferit un accident. Pe când era în misiune în Afganistan şi încerca să-şi salveze nişte colegi dintr- un tab ce explodase, el a călcat pe o mină, iar deflagraţia l-a lăsat fără piciorul drept.
"Laurenţiu Şerban este un erou cu acte (Medalia naţională "Serviciul Credincios clasa I"), dar nu acesta este motivul pentru care l-am înscris în concursul Discovery «Nu oricine poate fi super erou, dar oricine poate fi erou»", şi-a motivat nominalizarea la titlu, Anca Grădinaru, prietena lui şi cea care a făcut propunerea pe Facebook. De profesie reporter, ea a scris şi scenariul scurtmetrajului produs de Discovery.
Absolvent "US Army Ranger School"
Deşi el însuşi accidentat, Laurenţiu a găsit puterea să pună umărul la înfiinţarea Asociaţiei "Camarazii Armatei Române", care-i ajută pe militarii răniţi în operaţiuni şi pe urmaşii celor decedaţi acolo. Fost paraşutist militar şi printre puţinii absolvenţi români ai "US Army Ranger School", după accidentul din 2006, bărbatul n-a mai avut voie să profeseze, iar acum lucrează la MApN. Nu şi-a pierdut însă optimismul şi a devenit pilot de parapantă, iar mai apoi a făcut o pasiune pentru motocicletă.
Prietena lui povesteşte că primul lucru pe care l-a făcut după implantarea protezei pentru picior a fost să-şi cumpere maşină şi motor. În timpul liber, Laurenţiu construieşte, proiectează, zideşte sau sudează.
Excursie prin ţară cu motocicleta
Anca Grădinaru l-a cunoscut pe Laurenţiu în 2008, în timp ce căuta militari răniţi în război pentru un documentar.În 2009, când un coleg operator a avut un accident care-l lăsase fără un picior, ea s-a gândit că Laurenţiu poate să-i ridice moralul. Au rămas împreună iar acum tinerii au o fetiţă de 10 luni.
"Totul a pornit ca o joacă, iar câştigarea acestui premiu este o surpriză. Pe lângă bucuria că Laurenţiu este re cunoscut ca un erou, e şi o recunoaştere profesională pentru mine. Până acum am realizat doar documentare şi reportaje tv. Colaborarea mea la realizarea acestui scurtmetraj îmi demonstrează că pot mai mult, pot realiza un documentar. Acest concurs parcă a fost făcut pentru Laurenţiu. El este un om curajos, îşi urmăreşte pasiunea şi îi motivează pe cei din jur", a spus Anca.
Cu banii câştigaţi, tinerii vor să plece în excursii prin ţară cu motorul şi să-şi construiască un foişor în curtea casei din Bucureşti.
Discovery Channel România a prezentat la TIFF 10 scurtmetraje despre 10 "eroi" români, identificaţi în cadrul campaniei "Oricine poate fi erou".
În urma voturilor primite pe pagina de Facebook Discovery România şi în urma jurizării de la TIFF, cea mai bună poveste a fost considerată cea a eroului Laurenţiu Şerban din Bucureşti.
Cea care l-a propus drept erou Discovery, Anca Grădinaru, a fost desemnată marea câştigătoare a campaniei "Oricine poate fi erou" şi a primit premiul Discovery în valoare de 3.000 de euro.
"Pentru mine este o onoare că am câştigat acest premiul. Toţi cei propuşi aveau merite egale. Singurul meu avantaj a fost lipsa piciorului", a spus cu umor Laurenţiu.
"Din punctul meu de vedere, nu fac nimic extraordinar. Din 2006, de când am avut accidentul, eu m-am obişnuit să fac toate acele lucruri. Sper ca această recunoaştere să fie o motivaţie pentru toţi cei aflaţi în situaţia mea", a adăugat militarul.
Toate cele 10 filme vor fi difuzate pe Discovery Channel în perioada 17 iunie-30 august.
HBO
Câştigătorii Concursului Naţional de Scenarii
Sâmbăta seara, în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Film Transilvania, au fost anunţaţi câştigătorii Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF, ediţia 2011.
Finaliştii celor 3 secţiuni au fost:
Pentru categoria scenariu de lung metraj Cotovanu Roxana, cu scenariul 1 Mai, Paul Negoescu, cu scenariul "365 de revelioane", Emil Cioran, cu scenariul "De-aici vă descurcaţi singuri".
Pentru categoria scenariu de scurt metraj Ionuţ Vasile Gaga, cu scenariul "Penny", Marian Enache, cu scenariul "Burn out", Alexandru Tocilescu, cu scenariul "Petrecere de firmă".
Pentru categoria scenariu de documentar Matei-Alexandru Mocanu, cu scenariul "O crimă banană", Ada Maria Ichim, cu scenariul "Hijacked! Bunicul meu şi primul avion de cursă deturnat din lume", Ozana Nicolau, cu scenariul "Prea devreme".
Câştigători:
Pentru categoria scenariu de lung metraj Emil Cioran, cu scenariul "De-aici vă descurcaţi singuri"
Pentru categoria scenariu de scurt metraj Marian Enache, cu scenariul "Burn out"
Pentru categoria scenariu de documentar Matei-Alexandru Mocanu, cu scenariul "O crimă banană". "Din punctul meu de vedere nu fac nimic extraordinar. Din 2006 de când am avut accidentul eu m-am obişnuit să fact toate acele lucruri." LAURENŢIU ŞERBAN, erou Discovery