Probleme majore în Rânca. 70% dintre unitățile de cazare, fără aprobări de la ISU sau primării

Rânca. Sursa foto: Glacyer | Dreamstime.com

Inspectorii ANPC au efectuat joi mai multe inspecții la Rânca, una dintre cele mai importante stațiuni de schi din România. S-au constatat nereguli semnificative la peste 70% dintre agenții economici verificați, iar operațiunea de control nu a fost încă finalizată.

ANPC a constatat că acest unități din Rânca nu aveau nici autorizare de funcționare de la ISU, nici de la primăriile pe raza cărora își desfășoară activitățile de comerț și de cazare.

Nereguli grave la 70% din unitățile de cazare din Rânca

„Astăzi, 04.01.2024, au loc acțiuni de control în cadrul Comandamentului de Iarna in stațiunea Rânca, jud. Gorj. În urma acestor acțiuni de control au fost depistate foarte multe dintre unitățile de cazare care nu erau autorizate sa funcționeze fie de către ISU Gorj fie de către primăriile pe raza cărora își desfășoară activitățile de comerț și de cazare”, potrivit unui comunicat al ANPC.

Conform inspectorilor, această situație este deosebit de gravă, având în vedere riscurile la care sunt expuși consumatorii, fără a fi informați despre aceste aspecte.

Aceasta este cu atât mai alarmantă având în vedere cele două tragedii, respectiv în Clubul Colectiv acum câțiva ani și la Ferma Dacilor acum câteva zile.

Pompieri, Ferma Dacilor. Sursa foto: ISU Prahova

Mai multe unități de cazare, închise

Ca măsură imediată, inspectorii au decis suspendarea temporară a prestării serviciilor în mai multe unități din Rânca, până la aducerea acestora în conformitate cu prevederile legale.

„La finalizarea controlului de pe ziua de azi vă vom comunica exact despre cate unități vorbim. Din cele verificate peste 70% sunt în această situație. Legalitatea funcționării NU este facultativă, iar măsurile dispuse sunt și vor fi FERME!”, transmite Felix Manta, șeful comandamentului de control al ANPC, potrivit tvsud.ro.

Principalele abateri constatate în Rânca

Printre principalele abateri constatate de inspectori la Rânca se numără:

  • lipsa autorizațiilor de funcționare emise fie de ANSVSA, ISU fie de către primăriile pe raza cărora își desfășoară activitatea (9 operatori economici);
  • nerespectare condiții de depozitare alimente recomandate de producător;
  • produse și materii prime lipsite în totalitate de elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformității acestora;
  • materii prime în afara datei limită de consum(expirate);
  • legume, fructe depreciate;
  • saltele murdare/pătate;
  • camere neigienizate corespunzător.

Pârtie de schi Rânca. Sursa foto: Arhiva EvZ

S-au impus următoarele sancțiuni: 21 amenzi contravenționale în valoare totală de 90.000 lei și trei avertismente.

În plus, au fost luate următoarele măsuri suplimentare:

  • oprirea temporară a prestării serviciilor până la remediere pentru nouă unități;
  • propunerea închiderii temporare a unei unități pentru cel mult șase luni în cazul unui operator economic;
  • oprirea definitivă a comercializării produselor neconforme, potrivit lui Alin Gubandru, coordonatorul comandamentului.