Rambuku, cel mai bun spectacol de treatru al anului, prezentat de timișoreni la Sarajevo, la festivalul MESS I GALERIE FOTO
- Georgeta Petrovici
- 29 septembrie 2018, 15:47
Cel mai bun spectacol de teatru produs în România, Rambuku, un proiect al Teatrului Național din Timișoara va fi prezentat, duminică 30 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru MESS Sarajevo, la invitația directorului artistic al acestui prestigios festival, regizorul italian Giorgio Ursini.
Festivalul Internațional de Teatru MESS găzduiește în fiecare an, în capitala și în marile orașe ale Bosniei și Herzegovinei, cele mai marcante spectacole și personalități ale teatrului european. Invitația adresată Teatrului Național din Timișoara de a participa la cea de-a 58-a ediție a MESS Festival cu spectacolul Rambuku duce mai departe fireasca recunoaștere a unui spectacol relevant pentru teatrul românesc, statut confirmat de conferirea premiului „Cel mai bun spectacol al anului 2017”, în cadrul Galei UNITER.
”Rambuku este un spectacol absolut special. Jon Fosse propune un teatru concentrat pe spațiul cuprins între gând și cuvânt. Regizorul Mihai Măniuțiu dă o formă aparte universului dramaturgului norvegian: plasat la intersecția dintre cuvânt și tăcere, dintre mișcare și nemișcare, dintre spațiu și timp, dintre istorie și simbol, spectacolul reafirmă faptul că iubirea dă naștere speranței, oricât de imposibilă ar părea salvarea. Mai mult decât atât, spectacolul definește omul într-un mod fascinant, ca punct de convergență al tuturor universurilor posibile. Spectacolul – un emoționant poem teatral – reprezintă, totodată, o provocare actoricească deosebită: Claudia Ieremia și Ion Rizea fac performanță în reflectarea fidelă a viziunii lui Mihai Măniuțiu, în propunerea ambițioasă a acestuia de a da formă fizică și de a verbaliza cele mai profunde emoții, senzații, sentimente, ba chiar și spații”, arată Codruța Popov, consultantul artistic al Naționalului timișorean.
Andrea Gavriliu, în dublă ipostază de coregraf și interpret, traduce în gest și în mișcare o întreagă lume, perceptibilă dincolo de cuvinte. Alături de aceștia, trebuie menționat rolul meritoriu al tinerilor actori Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pântea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionuț Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lăzărescu, Roxana Fânață, Sebastian Vâlcea, Ștefania Misăilă și Vlad Cireșan. În scenariul semnat de Anca Măniuțiu, spectacolul oferă scenografului Adrian Damian ocazia să construiască un univers vizual fascinant, obsedant, repetitiv, dezvoltat într-o arhitectură bizară, imposibilă, suprarealistă care își schimbă mereu geometria și în care ființa trebuie să lupte pentru a nu-și pierde identitatea. Acestui spațiu al non-culorii i se alătură, consonant, costumele semnate de Luiza Enescu și light-designul creat de Lucian Moga. Nu în ultimul rând, Mihai Dobre, cunoscut publicului ca fondator al trupei Șuie Paparude, creează un spațiu sonor subsumat sacralității, atotcuprinzător, purtător de sens.