Rămâne în România „Cumințenia Pământului”?

Rămâne în România „Cumințenia Pământului”?

Una dintre cele mai semnificative opere brâncușiene, parte a unei colecții bucureștene private, a fost pusă în vânzare.

Probabil cea mai importantă sculptură a lui Brâncuși, încă pe pământ românesc, făcând obiectul mai multor oferte de achiziție, unele aparținând unor colecționari români, altele provenind de la colecționari și instituții cultural internaționale, „Cumințenia Pământului” este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural național. Casa Artmark, în calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat în 3 septembrie procedura de înștiintare a Ministerului Culturii în vederea exercițiului preemțiunii, conform obligației reglementate de legea patrimoniului național. Sculptura a participat, de altfel, la expoziția privată dedicată avangardei românești, „Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display”, organizată de către Artmark cu prilejul vizitei unor importanți colecționari internaționali din 8 septembrie.

O perioadă de creație importantă

Notificarea statului român cu privire la punerea în vânzare a sculpturii, drept răspuns la ofertele existente în piața internă și în cea internațională, oferă acestuia ocazia de a păstra în muzeu importanta capodoperă de Brâncuși. Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai fecundă perioadă de creație a artistului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un proces îndelungat

„Cumințenia Pământului” este o operă cu o poveste mai mult decât interesantă. Cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la Constantin Brâncuși, opera a fost confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani, în urma unui proces îndelungat al familiei colecționarului cu actualul Muzeu Național de Artă al României. Capodopera este evaluată la suma de 20 milioane de euro. Cea mai importantă tranzacție recentă a unei opere de Brâncuși este adjudecarea în 2009 de către Casa Christie’s din Paris a sculpturii în lemn Madame L.R. pentru prețul de 26 de milioane de euro.