Vehiculele vor fi considerate abandonate dacă au inspecția tehnică periodică (ITP) expirată de cel puțin șase luni și nu au o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) valabilă. Acestea vor putea fi ridicate rapid de autorități.
Modificări la legea privind vehiculele abandonate
Modificările la Legea 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, redefinesc noțiunea de vehicul abandonat.
Astfel, se consideră vehicul abandonat „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat de 6 luni şi care este neasigurat pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie”.
Noile condiții pentru care vehiculele vor fi considerate abandonate
Vehiculele care nu au ITP valabil de peste șase luni și nici asigurare RCA valabilă vor fi considerate abandonate, dacă se află parcate pe domeniul public.
În prezent, legea stabilește că vehicul abandonat poate fi considerat cel aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut.
Prin noile norme metodologice aplicabile vehiculelor fără stăpân și vehiculelor abandonate s-a stabilit că aspectele avute în vedere atunci când se apreciază că un vehicul este fără stăpân sau abandonat sunt legate de starea fizică sau situația juridică a vehiculului, inclusiv dacă au sau nu RCA sau ITP valabile.
Modificarea legii, făcută pentru ca autoritățile să poată identifica mai ușor vehiculele abandonate
Astfel, prin modificările propuse se modifică definiţia vehiculului abandonat, astfel încât autorităţile locale să poată aplica legea mai ușor.
Agenții constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciți de primar, precum și agenții de poliție întocmesc procese-verbale de constatare și afișează pe aceste vehicule o somație, în cazul vehiculelor abandonate. Ei solicită ridicarea acestuia de pe domeniul public în termen de 10 zile.
Scopul ridicării vehiculelor
După împlinirea acestui termen, primarul dispune expertizarea, inventarierea, ridicarea, transportarea și depozitarea autovehiculului și a bunurilor aflate în interiorul acestuia într-un loc special amenajat acestui scop.
„Aplicarea prevederilor prezentei legi va avea ca efect eliberarea spaţiilor aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unei unităţi administrativ-teritoriale, în vederea folosirii acestuia în scopuri utile, descongestionarea trotuarelor localităţilor şi a carosabilului, ocupate în prezent de asemenea vehicule, cu efecte benefice asupra fluidizării traficului, precum şi asupra mediului înconjurător”, se arăta în expunerea de motive a modificării legislative.