Raluca Turcan, vicepreşedintele Partidul Naţional Liberal (PNL): „Cred în varianta președinților unici. Clarifică apele, mobilizează echipele, armonizează mai ușor deciziile”
- Ileana Ilie Ungureanu
- 29 septembrie 2016, 00:00
Vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, se declară convinsă că demisionarul Vasile Blaga își va clarifica acuzațiile.
Într-un interviu acordat EVZ, Turcan vorbește și despre susținerea lui Dacian Cioloș ca premier al unui guvern politic, despre reținerile pe care le au oamenii valoroși să se alăture PNL și despre nemulțumirile românilor față de clasa politică. Din perspectiva alianțelor postelectorale menite să asigure guvernarea, nu exclude o alianță cu USR, partidul lui Nicușor Dan
EVZ: - Vasile Blaga a demisionat. Rămâne Alina Gorghiu singurul președinte? Va fi desemnat un nou copreședinte? Cine?
Raluca Turcan: - PNL are resorturi să meargă mai departe și să performeze în alegeri. Sunt convinsă că Vasile Blaga își va clarifica acuzațiile. Eu cred în varianta președinților unici. Clarifică apele, mobilizează echipele, armonizează mai ușor deciziile. Vom vedea dacă este posibilă statutar.
- Este posibil ca Dacian Cioloș să preia partidul?
- Domnul Cioloș a afirmat ca nu dorește sa intre în politică acum. Dacă-și va schimba opțiunea, poate fi un lider de forța al PNL.
- S-au tot făcut declarații pe tema rămânerii lui Dacian Cioloș în postul de primministru. Este soluția unui premier tehnocrat una în continuare viabilă după alegerile parlamentare?
- În prezent, există niște dificultăți în a identifica acel candidat de premier care să fie și autor moral și tehnic al programului de guvernare, dar și vehicul politic. De aceea eu aș merge pe o variantă în care să ne uităm serios și spre premierul Dacian Cioloș. Cred că, individual, este un premier bun pentru România și nu aș exclude varianta rămânerii lui Dacian Cioloș în funcție și după alegeri.
- Se poartă discuții cu miniștri ai Cabinetului Cioloș?
- Discuții oficiale, nu. Există discuții individuale. Eu sunt o mare susținătoare a intrării de oameni noi în partidele consacrate. Din nefericire, din cauza dezbaterilor din spațiul public, în care toată clasa politică este anatemizată, mulți oameni valoroși au rețineri să se alăture PNL. De aceea, aici trebuie să existe un echilibru bine gândit, între găsirea de oameni curajoși, care să își asume să intre în politică, săși asume ca din secunda doi să fie și ei anatemizați laolaltă cu partidul în care pășesc, și căutarea permanenta de împrospătare a partidelor politice cu oameni profesioniști.
- Vedeți posibil un guvern tehnocrat în continuare, cu susținere politică?
- Nu. Eu cred că guvernul tehnocrat și-a arătat limitele. Aceste guverne sunt soluții pentru situații de criză. Pașii mari pentru țară se iau prin guverne politice, care au și susținere parlamentară. Cred că rezultatul alegerilor va duce la o formulă de guvern politic, că PNL-ul va fi motor principal al unei guvernări politice.
- Cu cine deschide PNL listele la Senat și la Camera Deputaților?
- Încă nu sunt finalizate listele pe tot partidul. Cred că până în data de 5 octombrie o să fie gata. Pot să vă spun cu cine mergem la Sibiu. Eu candidez pentru un nou mandat de parlamentar, la Camera Deputaților, unde o să deschid lista.
- Dna. Adriana Săftoiu a spus că parlamentarii PNL cu peste trei mandate ar trebui să facă un pas în spate. Sunteți de acord?
- Eu am înțeles de la dna. Săftoiu, prin explicațiile ulterioare, că nu s-a referit la toți oamenii din partid, ci ridica o problemă care e în regulă. Dacă ai două – cinci mandate și credibilitatea ta este foarte mică și nu atragi oamenii și nu reușești să-i mobilizezi în jurul tău și al partidului, poate că ar trebui să-ți regândești parcursul profesional.
- Cu cine vedeți PNL în alianțe? Cine ar fi exclus din start?
- Personal și în calitate de vicepreședinte al PNL și de președinte de organizație exclud orice colaborare cu PSDul. Cred că anii în care PNLul a guvernat cu PSD-ul au dăunat politicilor pe care noi le-am fi putut pune în practică. Exclud o colaborare și cu PMP și ALDE, din simplul motiv că sunt sateliți ai PSDului. Există susțineri netransparente, subterane, atât între PMP și PSD, cât și între ALDE și PSD, de altfel, ALDE este și în mod transparent o anexă a PSD-ului. La PMP lucrurile sunt puțin mai voalate. Așadar ar mai rămâne o posibilitate pe partea dreaptă, dacă acest nou partid, USR ,ar intra în parlament și ar reuși să capaciteze din voturile de dreapta care nu vin spre PNL.
- Ați primit propuneri de aderare de la alte partide? V-ați gândit să părăsiți PNL-ul?
- Nu. Cariera mea politică arată foarte multă consecvență.
- Cum se poate că după mai bine de 25 de ani, mai mult de 80% dintre români să fie nemulțumiți de clasa politică, sa fie dezamagiti de toti liderii politici?
- E o intrebare pertinentă și dureroasă pentru oamenii politici care se străduiesc să facă ceva. Realmente, atribuirea aceasta de vină colectivă este distructivă pe fond, pe termen lung, pentru că în orice democrație, decizia politică se ia prin instituții de legiferare, de execuție, prin instituții de justiție solide. De aceea, eu cred în partide politice, dar cred și în instituții care să funcționeze cu oameni de calitate. S-a vorbit despre corupția oamenilor politici, dar nu ar fi fost posibilă corupție de oameni politici fără feude în instituțiile statului. Fiecare om politic și-a creat mici grupuri de interse de execuție în guvern, în ministere, în agenții... și așa s-a ajuns la mari fapte de corupție. De aceea bătălia între justiție dreaptă sau justiție compromisă și într-adevăr ghidonata politic este astăzi uriașă.
- Și totuși, s-au tot perindat oameni politici șantajabili în politica românească...
- Vulnerabili, da. Ideal ar fi să avem partide politice cu oameni mai buni la decizie. Trebuie un parlament profesionalizat și în care să fie, într- adevăr, mai puțini oameni vulnerabili. Pentru că în momentul în care ai o vulnerabilitate, când ajungi să discuți despre chestiuni de principiu, te trezești că îți crapă vulnerabilitatea sau că te „strânge” cineva de vulnerabilitate. Și atunci nu mai poți să răspunzi la principiile sănătoase. Îți trebuie, de asemenea, guvern cu majoritate și cu susținere în parlament, ca să nu mai existe un permanent conflict din acesta Guvern – Parlament, o permanentă negociere, cu rezultate de multe ori în afara intereselor societății. Iar justiția trebuie să funcționeze imparțial, în folosul cetățeanului, să lupte împotriva corupției.
- Dvs. vi se pare că „meseria de politician e cea mai grea, mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan. Orice ales îşi riscă libertatea”, ca să-l citez pe senatorul ALDE, Daniel Barbu?
- Am auzit și eu această afirmație... astfel de politicieni nu ar trebui să se mai regăsească în Parlamentul României. E o meserie provocatoare, în care ar trebui să fie mult mai prezentă competiția, profesionalismul, evaluările solide, ierarhiile pe bază de evaluări, dar care nu poate fi comparată cu multe alte meserii.