Raluca Prună vrea să afle cât a costat "fabrica" de interceptări a SRI: "Fără să sperii pe nimeni, va fi scump"

Raluca Prună vrea să afle cât a costat "fabrica" de interceptări a SRI: "Fără să sperii pe nimeni, va fi scump"

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat, vineri, după ce a participat la forumul EUROSFAT 2016, că vrea să ceară declasificarea informaţiei referitoare la cât a costat infrastructura de interceptări. Ministrul a făcut referire la platforma de interceptări din Franţa, care a costat 1 miliard de euro.

“Ce intenţionez eu să fac şi cred că este obligaţia mea morală, dacă nu de altfel şi legală, de membru al CSAT, măcar să cer să avem o idee despre cât a costat infrastructura aceasta de la momentul în care ea a fost creată şi până în ziua în care vorbim, ca să avem o idee, pentru că, altfel, societatea nu va şti să aleagă. Noi ventilăm această sumă de un miliard de euro, eu am spus-o nu pentru că mi-a suflat-o cineva, ci pentru că am citit o informaţie publică. Deci, în acest sens, intenţionez să cer să se declasifice măcar informaţia cât a costat infrastructura”, a afirmat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul a precizat  că ar fi util pentru dezbatere să se afle costul infrastructurii şi că nu s-a referit la desecretizarea unor decizii CSAT.

“Ceea ce am să fac însă este să încerc să obţin, în scopul dezbaterii publice cu privire la interceptări şi la ce soluţii adoptăm, o idee despre costul acestei infrastructuri de când a fost ea creată până în zilele noastre. Nu ştiu să vă spun dacă aceste costuri sunt prinse în hotărâri CSAT, mă îndoiesc, vă spun sincer că mă îndoiesc că sunt prinse. Dar, dacă sunt prinse, va însemna, în cazul în care CSAT, prin ceilalţi membri, va fi de acord, o desecretizare parţială cu privire la costuri, ca să avem o idee despre ordinul de mărime: vorbim de 100.000, de un milion, de 100 de milioane sau un miliard, fără să sperii pe nimeni. Va fi scump însă”, a adăugat Prună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a menţionat exemplul platformei de interceptări din Franţa, arătând că această ţară a discutat 4 ani şi şi-a dat un termen de 10 ani pentru crearea ei, iar costurile au fost de un miliard de euro.

“Eu nu pot anticipa acum ce anume va decide România, eu sper să nu dureze patru ani până ne vom decide cum procedăm. Dar vreau să fiu şi realistă. Cred că România nu poate să facă de pe o zi pe alta ceea ce Franţa a dezbătut timp de 4 ani ce trebuie să facă şi şi-a dat 10 ani să facă cu adevărat”, a arătat ministrul.

Referitor la solicitările privind desecretizarea hotărârilor CSAT cu privire la interceptări, ea a precizat că în nicio ţară hotărârile unui astfel de organism nu sunt declasificate în întregime.

“Ne putem plânge că aceste hotărâri sunt secrete. Asta este legea. Societatea poate cere, să vedem dacă societatea va rezolva acest lucru: să desecretizăm totul în această ţară. Dar, cu riscul de a fi criticată, vin şi spun că nicăieri în lume, în societăţile mature, hotărârile unui organism de tip CSAT nu sunt declasificate în întregime. Deci, să ne stabilim un standard, dar să fim serioşi: nu putem declasifica totul”, a subliniat Raluca Prună.

Totodată, ministrul Justiţiei s-a arătat nemulţumită de faptul că Ordonanţa privind interceptările a trecut tacit de Senat, din lipsă de cvorum, însă s-a declarat convinsă că la Camera Deputaţilor, for decizional, va avea loc o dezbatere.

„Ordonanţa adoptată de Guvern a fost pusă pe masa Senatului. Este adevărat că a primit un raport negativ de la Comisia juridică, a primit însă unanimitatea votului în Comisia pentru drepturile omului din acelaşi Senat şi a trecut de Senat, e adevărat printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum. Nu a fost cvorum şi a trecut tacit, asta este vestea proastă, vestea bună este că la Camera Deputaţilor - cameră decizională - eu sunt convinsă că acolo va avea loc o dezbatere la care şi Guvernul şi societatea civilă şi toată lumea interesată vor putea participa şi mai sper că, într-o ţară în care controlul asupra serviciilor de informaţii, oricare ar fi el, că nu avem numai SRI, avem şi SIE, se face la Parlament, eu sper ca aceste comisii de control să funcţioneze cu adevărat”, a afirmat Raluca Prună.

Ea a spus că Guvernul a încercat o soluţie tranzitorie în această privinţă, iar societatea trebuie să o dezbată „fără patimă”.