Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Raluca Prună se va adresa marți deputaților pe tema moțiunii simple pe Justiție
Ministrul Raluca Prună se va adresa marți deputaților pe tema moțiunii simple pe Justiție

Ministrul Raluca Prună se va adresa marți deputaților pe tema moțiunii simple pe Justiție

Ministrul Raluca Prună se va adresa deputaţilor, marţi, la solicitarea sa, pe tema moţiunii simple privind justiţia, înainte de vot, a decis Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, ministrul Justiţiei a transmis scuze că, "din motive independente de voinţa" sa, nu a putut fi prezentă săptămâna trecută, în plen, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de PSD.

"Doresc să am oportunitatea să mă adresez Parlamentului, cu precădere semnatarilor moţiunii simple, înainte de votul programat în şedinţa plenului din săptămâna 17 – 21 octombrie", afirmă Prună, în scrisoare, potrivit Agerpres.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca ministrul Justiţiei să vină în plen marţi, de la ora 11,30, a precizat secretarul forului legislativ, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, marţi, de la ora 12,30, este programată o şedinţă de vot final, inclusiv pe moţiunea simplă pe justiţie.

Social-democraţii au depus lunea trecută, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă pe tema justiţiei. Documentul, semnat de 80 de deputaţi PSD, este intitulat "Şi minciuna poată să ucidă".

Demersul social-democraţilor fusese anunţat de liderul partidului, Liviu Dragnea, încă de duminică seara, el explicând într-o emisiune televizată că este "foarte grav că un membru al Guvernului afirmă public că a minţit judecătorii CEDO". Afirmaţia la care făcea referire Dragnea fusese făcută de ministrul Raluca Prună în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiţiei arăta atunci că a minţit la CEDO când a spus că a fost asigurat un buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane de euro, explicând că banii nu erau prevăzuţi în buget, ci doar pe hârtie.

Biroul permanent al Camerei a decis ca moţiunea să fie dezbătută şi votată marţi, 11 octombrie, la ora 14,30.

În dimineaţa acelei zile, PNL a anunţat că nu va participa la dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple pe tema justiţiei. "Grupul nostru parlamentar consideră că nu poate participa la o asemenea dezbatere strict electorală, la o asemenea dezbatere care nu are niciun fel de legătură cu justiţia. PSD-ALDE doresc prin această dezbatere, de fapt, să aibă discursuri populiste de campanie, doresc să schimbe atenţia asupra modului în care liderii PSD şi ALDE, cu mari probleme de integritate, vor fi pe listele parlamentare şi, în consecinţă, luptă împotriva justiţiei. Nu putem fi de acord cu un asemenea demers demagogic, populist, nu putem fi de acord cu faptul că se încearcă ca o problemă a României să fie transferată în afara României, ceea ce este un gest cu totul şi cu totul inacceptabil", declara liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu. El adăuga însă că nu consideră normale declaraţiile ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

După-amiază, vicepremierul Costin Borc a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, că ministrul Justiţiei nu poate să ajungă la dezbaterea moţiunii simple şi a cerut permisiunea ca aceasta să răspundă acuzelor săptămâna viitoare. "Din păcate, doamna ministru este în avion, avionul ei a întârziat din cauza vremii şi cerem permisiunea să răspundă săptămâna viitoare, înaintea votului la moţiune", a transmis Borc.

Camera a început dezbaterea moţiunii în lipsa ministrului Raluca Prună. Deputaţii PNL nu au participat la dezbaterea moţiunii, după cum anunţase liderul grupului PNL. Ulterior însă şedinţa plenului a fost suspendată din lipsă de cvorum.