Raiffeisen Bank ia în calcul ieșirea de pe piața din Rusia, după 6 zile de război cu Ucraina

Raiffeisen Bank ia în calcul ieșirea de pe piața din Rusia, după 6 zile de război cu Ucraina Sursa: GrandWarszawski | Dreamstime.com

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) face analize pentru o eventuală renunțare la piața rusească, fapt care ar constitui o premieră în rândul băncilor europene care părăsesc Rusia. Motivul nu e altul decât invadarea Ucrainei.

Raiffeisen Bank International, una dintre cele mai puternice bănci ale Europei Centrale şi de Est, ar putea părăsi Rusia dacă subsidiarele RBI din cele două ţări vor avea nevoie de noi lichidităţi sau capital.

Raiffeisen există în Rusia încă de la colapsul URSS, iar în 2021, aproape 0 treime din profitul net de 1,5 miliarde de euro încasat de RFI, provenea din subsidiara sa din Rusia.

Pentru Rusia, Reiffeisen este în topul primelor zece bănci din țară, cu active de 11,96 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

RBI ar putea transfera proprietățile din Rusia către alte companii

Conform Reuters, Reiffeisen ar putea renunța la piețele din Rusia și Ucraina, trasnferând proprietățile unor alte entități subsidiare, dar se ia în calcul și amânarea temporară a tuturor activităților.

Conform premierului rus, Mikhail Mishustin, Rusia va interzice, cel puțin temporar, ca investitorii străini să își vândă activele de pe teritoriul rusesc.

„Pentru a permite întreprinderilor să ia decizii în cunoștință de cauză, a fost pregătit un proiect de decret prezidențial pentru a introduce restricții temporare privind ieșirea din activele rusești”, a spus Mishustin.

„Sunt sigur că presiunea sancțiunilor se va diminua în cele din urmă, iar cei care nu își vor restrânge proiectele în țara noastră, cedând în fața lozincilor politicienilor străini, vor câștiga”, a mai adăugat premierul.

Războiul din Ucraina a făcut pulbere moneda națională a Rusiei

Rubla s-a prăbușit la un nivel fără precedent, așa că reprezentanții Băncii Centrale au fost nevoiți să apeleze la o măsură urgentă.

Oficialii de la Banca Centrală a Rusiei a dublat dobânda-cheie a țării de la 9,5% la 20%, și asta pentru că moneda națională, rubla, a atins un minimum record în raport cu dolarul, pe fondul unei noi serii de sancțiuni impuse Rusiei de Europa și Statele Unite ale Americii (SUA) pentru invadarea Ucrainei.

Economia Rusiei se prăbușește, rubla a scăzut fără precedent. Ce măsuri urgente au luat bancherii pentru a face față situației

Majorarea ratei, a precizat banca centrală, „este menită să compenseze riscul crescut de depreciere a rublei și de inflație”. Aceasta urmează ordinului băncii centrale de a opri ofertele străinilor de vânzare a titlurilor de valoare rusești, într-un efort susținut, de a limita consecințele de pe piață. Rubla s-a prăbușit până la 119,50 pentru un dolar, cu o scădere uriașă de 30% față de închiderea de vineri.

De asemenea, banca a declarat că va arunca pe piață suma de 733 de miliarde de ruble (8,78 miliarde de dolari) din rezervele băncilor locale pentru a stimula lichiditatea, conform jurnaliștilor americani de la CNBC.

Sancțiuni fără precedent au fost impuse de oficialii de la Uniunea Europeană

La sfârșitul săptămânii, SUA, aliații europeni și Canada au convenit să întrerupă accesul principalelor bănci rusești la sistemul de mesagerie interbancară, SWIFT, care conectează peste 11.000 de bănci și instituții financiare din peste 200 de țări și teritorii. De asemenea, UE a anunțat duminică că își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Intensificarea măsurilor punitive împotriva Rusiei – cele mai puternice pe care Uniunea Europeană le-a impus vreodată împotriva acesteia – are loc în timp ce forțele rusești desfășurate de președintele Vladimir Putin duc lupte crâncene în toată Ucraina. Sunt deja mai multe zile de bombardamente intense și asalturi cu rachete în centre urbane importante. Inclusiv în cele mai mari două orașe ale Ucrainei, capitala Kiev și Harkov, care au împreună o populație de aproape 5 milioane de locuitori.