Anul acesta, economia UE va suferi o recesiune profundă din cauza pandemiei coronavirusului, în ciuda „răspunsului politic rapid și cuprinzător atât la nivelul UE, cât și la nivel național”, anunţă Comisia Europeană în prognozele sale economice publicate marţi la Bruxelles, potrivit Rai News.
Din cauza faptului că eliminarea măsurilor restrictive se desfășoară într-un ritm mai gradual decât cel presupus în previziunile anterior, cele din primăvară, impactul negativ asupra activității economice în 2020 va fi mai semnificativ decât se aștepta, subliniază Comisia.
Estimările economice pentru vara anului 2020 prevăd că economia zonei euro se va contracta cu 8,7%, înainte de a reîncepe să crească, ajungând la 6,1% în 2021. Economia UE ar trebui să se contracte până la 8,3% în 2020 și va crește în jurul valorii de 5,8% în 2021. Prognoza contracției în 2020 este semnificativ mai mare decât cea de 7,7% pentru zona euro și de 7,4% pentru întreaga UE, aşa cum a fost estimată în prognoza de primăvară. De asemenea, în anul 2021, creșterea va fi mai puţin puternică decât se aștepta Comisia în primăvară.
Italia este într-o criză profundă
Criza Covid-19 și măsurile de restricţie „au împins Italia într-o contracție economică profundă”, constată Comisia Europeană în noul raport. În primul trimestru, PIB-ul a scăzut cu 5,3%, iar în al doilea „se preconizează că daunele aduse activității economice vor fi mai puternice”. Economia a început să-şi revină „din mai, de îndată ce măsurile de restricţie asociate pandemiei au început să fie reduse”.
În absența unui al doilea val de infecții, activitatea economică va începe să se recupereze în al treilea trimestru al acestui an, fiind ajutată mult şi de acțiunile politice. În timp ce producția industrială este probabil să crească mai repede, se aşteaptă ca turismul și multe alte servicii legate de consum să se recupereze ceva mai lent, ușurând astfel revenirea cererii. Pierderile de producție din primele două trimestre sunt probabil mai mari decât s-a presupus în primăvară, PIB-ul real fiind de 11,25% în acest an. În 2021, creşterea va trece de la o revenire tehnică la o recuperare mai autentică. Cu toate acestea, nu este de așteptat ca până la sfârșitul anului 2021, PIB-ul real să revină la nivelul celui din anul 2019.
Comisia Europeană indică faptul că, în Italia, odată cu revocarea măsurilor de restricţie, cheltuielile consumatorilor se vor recupera în a doua jumătate a anului 2020. Depozitele familiilor au crescut considerabil și sprijinul venitului prin transferuri sociale și programe de muncă pe termen scurt ar trebui să compenseze parțial impactul negativ al ocupării forței de muncă și a venitului disponibil. În schimb, este foarte probabil ca investițiile în afaceri să rămână scăzute anul acesta, având în vedere incertitudinea mare a cererii și necesitatea ca întreprinderile să susțină lichiditatea.
Gentiloni: „Estimările arată efectele economice devastatoare ale Covid-19"
"Până în prezent, coronavirusul a provocat moartea a peste o jumătate de milion de oameni în întreaga lume, un număr care este în continuă creștere, zi de zi - în unele părți ale lumii într-un ritm alarmant", a spus comisarul european pentru economie,
Paolo Gentiloni, comentând previziunile economice de vară ale Comisiei Europene. "Previziunile de astăzi - a explicat Gentiloni - demonstrează efectele economice devastatoare ale pandemiei. În Europa, răspunsul politic a permis amortizarea daunelor aduse cetățenilor noștri, dar situația rămâne caracterizată de disparități, inegalități și de o nesiguranță crescândă. De aceea este atât de important să ajungem rapid la un acord cu privire la planul de relansare propus de Comisie - să insuflăm economiilor noastre, în această perioadă critică, atât multă încredere, cât și noi resurse financiare".
„În ceea ce priveşte MES și alte instrumente” pentru redresarea economică a zonei euro post-coronavirus, „Comisia Europeană lucrează pentru a le pune la dispoziție fără condiționări macroeconomice”, spune Gentiloni. "Cred că avem succes în aceste eforturi. Avem instrumentele, dar este de datoria statelor membre să decidă dacă și când să le folosească", a adăugat el.
"Italia a fost țara cu cea mai lungă perioadă de închidere, a fost prima care a introdus-o și a dat startul fazelor de relaxare aproape în acelaşi timp cu celelalte state, motiv pentru care situația este ceea ce este", explică Gentiloni care indică faptul că şi în Spania și Franța, situația este foarte gravă, chiar dacă ceva mai puţin decât în Italia.
Dombrovskis: Impactul economic al blocajului a fost mai mare decât cel preconizat
"Impactul economic al carantinei este mai grav decât ne așteptam inițial. Continuăm să navigăm în ape agitate și suntem expuși la multe riscuri, inclusiv la un alt val masiv de contagieri", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a comentat prognoza economică de vară a Comisiei Europene.
"Dincolo de orice altă considerație - a adăugat el -, previziunile sunt un exemplu elocvent al necesității de a încheia un acord cu privire la pachetul nostru ambiţios de relansare NextGenerationEu, cu scopul de a ajuta economia.
În ceea ce privește lunile următoare ale acestui an și anul 2021, ne putem aștepta la o redresare, dar va trebui să monitorizăm îndeaproape situaţia pentru a evita riscul ca acest lucru să se întâmple în faze diferite. Este datoria noastră să continuăm să protejăm lucrătorii și întreprinderile și să coordonăm scrupulos politicile la nivelul UE, pentru a ieși din criză mai puternici și mai uniţi”.
Sursa: Rai News/ Traducere: Rador