Raețchi, despre scăderea PNL în sondaje: "Probabil că partidul nu va găsi un trend ascendent spectaculos"

Raețchi, despre scăderea PNL în sondaje: "Probabil că partidul nu va găsi un trend ascendent spectaculos"

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, a afirmat, într-un interviu acordat la Adevărul Live, în legătură cu scăderea PNL în sondaje, că partidul va înregistra un trend ascendent în rândul electoratului numai după ce va găsi un leadearship.

"Cred că e un sondaj care surprinde un pas înapoi al clasei politice şi un avans al nehotărâţilor. E adevărat că PNL se află într-o fază de reconstrucţie, de regăsire, de punere a unor întrebări fundamentale. Probabil că partidul nu va găsi un trend ascendent spectaculos. El va începe după ce găsim un leadership", a spus Raețchi.

El a vorbit și despre aripa tânără a PNL care va avea cu siguranță un reprezentant care va candida la șefia formațiunii.

"E nevoie de cei din noul val: biologic, ideologic. E o nevoie firească, de reinventare. Trebuie să avem o aripă tânără, grup tânăr la nivelul Congresului. Crec că dacă se va contura un scenariu în care orice voce nouă e îndepărtată şi se creează un pol de putere de prin cretacicul politic care să ducă PNL într-o zonă periculoasă, noi trebuie să ieşim la luptă şi la candidaturi. Întotdeauna PNL, în momente de criză, a luat decizii bune", a declarat Ovidiu Raețchi.

Despre fostul premier Dacian Cioloș, liberalul a spus că este în tabăra celor care cred că acesta le-a adus "un plus" în campania electorală. 

"La nivel discursiv sunt mai vizibili cei care spun că domnul Cioloş mai degrabă ne-a făcut rău în campania electorală. Eu sunt din tabăra cealaltă. Eu cred că ne-a adus un plus. Cioloş are un avantaj mare. E popular în acea categorie de societate civilă dinamică cu care PNL nu a a avut o legătură prea bună. Cioloş are acele 15-20% care ne lipsesc. Ce facă însă cu cei 20% din partid. E vorba de acei oameni nemulţumiţi de modul cum s-a comportat Cioloş în campanie. Cred că au fost voci care au făcut invitaţia. Mai ales în campania electorală. Oarecum reparatoriu cred că asumarea aceasta trebuie să vină de la el", a explicat Raețchi.

Întrebat dacă există tabere în PNL, nu numai cu privire la aripa fostului PDL și a vechilor liberali, ci și referitor la un conflict între generații, deputatul liberal a răspuns că unii vor schimbare, iar alții vor ca lucrurile să rămâne la fel.

"Oamenii care au stat alături de PNL în ultimele campanii sunt mai mult decât merituoşi şi nimeni nu vrea să le ia locul. Însă viziunea, doar prin noi înşine, va menţine PNL într-o zonă medie, de 20%, nu 40% cât ar trebui să fie, pentru ca PNL să se poată bate cu PSD. Pentru acest salt, de 15-20% ai nevoie de o reconciliere cu societatea civilă. Până acum, era greu pentru PNL să concureze USR, însă acum, USR a devenit parte a sistemului. În momentul când faci asta, eşti expus la atacurile PSD. Am văzut că ei sunt mai atacaţi acum, nu PNL. Cum a fost cazul cu dormitul în Parlament, problema declaraţiilor de avere ale lui Nicuşor Dan etc. Momentul de explozie civică, pe măsură ce se va linişti, va duce la întrebarea: ce facem acum? Probabil unii vor lua calea partidelor. AM primit semnale că unii s-ar orienta spre PNL. Ai nevoie de figuri care să nu fie legate de negocieri cu PSD şi de lideri de necontestat", a concluzionat Raețchi. 

Despre o posibilă migrație a unor liberali către PMP sau ALDE, Ovidiu Raețchi a spus că dacă există persoane care cred că aceste partide sunt "prizabile", atunci "să spună".