Bomba serii despre ridicarea restricțiilor în România. Arafat a spus-o în direct: Există o posibilitate
- Antonia Hendrik
- 2 februarie 2022, 19:50
Deși în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană restricțiile devin istorie, la polul opus este România care fie păstrează în continuare restricțiile impuse pe fondul răspândirii variantei Omicron, fie încep o ridicare treptată a restricțiilor până în luna martie.
Prima țară care a renunțat complet la restricții este Danemarca. Măsurile au fost ridicate de la 1 februarie, iar danezii nu mai sunt obligați să poarte mască de protecție și nici să prezinte certificatele COVID.
De asemenea şi Irlanda a renunțat la certificatul de vaccinare dar, rămâne obligatorie purtarea măștii în mijloacele de transport şi în magazine cel puţin până la 28 februarie. Urmează Marea Britanie, Franța, Finlanda, Suedia, Olanda, Grecia şi Austria unde s-au ridicat treptat majoritatea restricțiilor deși rata de infectare cu varianta Omicron este în creștere.
Șeful DSU, Raed Arafat, despre ridicarea restricțiile în totalitate
„Acest lucru va depinde foarte mult de modul în care evoluează pandemia la noi. Am mai spus că există o diferență între noi și multe din țările care iau aceste decizii în acest moment și asta este dată de rata de persoane vaccinate și protejate. Toate semnele arată că mergem spre o situație mai stabilă și mai bună.
Acest val poate să fie, într-adevăr, ultimul val semnificativ la acest moment și să trecem după asta la o perioadă mai liniștită. Să vedem ce se întâmplă - devine virusul endemic, devine ca virusul gripal. Asta nu știm încă să spunem, sunt foarte multe păreri din partea oamenilor de știință. Există o posibilitate, într-adevăr, ca după acest val să ajungem la o revenire la normalitate sau cât mai aproape de normalitate”, a spus Raed Arafat, în exclusivitate la Antena 3.
Alexandru Rafila este de altă părere: Ne apropiem de o stabilizare
„Văzând cifrele și discutând și cu alți colegi din zona de sănătate publică, cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii încât, în cursul săptămânii viitoare, să putem începe trendul descendent al acestei pandemii și cred că lucrul pe care și-l dorește toată lumea, să putem să renunțăm la măsurile impuse în timp.
Sigur, astea sunt decizii care vor fi luate la nivelul Guvernului României, la starea de alertă și să existe o revenire predictibilă la o normalitate în perioada următoare”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a mai declarat că numărul internărilor în spital nu au crescut: „Sigur că situația rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează. Dacă vreți, în primul rând numărul de infectări, de persoane infectate care sunt internate în spital nu a crescut foarte mult.
Ieri au fost doar 200 de cazuri internate în spital, la cele 40.000 de persoane infectate. Astăzi, la 36.000 de persoane infectate, circa 450 au fost internate în spital, iar creșterile la terapie intensivă nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi, ceea ce în mod evident nu pune probleme în asigurarea asistenței medicale”.