După șapte zile de căutări, autoritățile își pun speranțele în fotografiile realizate de avionul fără pilot, trimis în căutarea planorului prăbușit
În jur de 5.000 de imagini sunt studiate, în aceste zile, de către reprezentanții auto rităților române, în încercarea de a depista locul în care se află planorul dispărut de joia trecută și pilotul acestuia, Mircea Crăciun. Informația a fost dezvăluită, pentru „Evenimentul zilei”, de Raed Arafat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Situ ații de Urgență din cadrul MAI. Aflat la Predeal pentru coordonarea operațiunilor de căutare a apartului de zbor, oficialul MAI a precizat că, operațiunile din teritoriu continuă, punctual, în locurile în care există posibilitatea să fie planorul și pilotul. „Este destul de dificil. Sunt mii de imagini înregistrate de dronă”, ne-a explicat Arafat.
FOTO: Drona trimisă în căutarea pilotului
Avionul fără pilot, ultima șansă
Drona este un avion fără pilot Hirrus, bazat pe tehnologia UAV (Unmanned Aerial Vehicles, și a fost pus la dispoziția autorităților de către Grupul Teamnet.
Miercuri, în prima zi de monitorizare, avionul fără pilot a acoperit o suprafață de 33 de kilometri pătrați din zona vârfului Țigăi, județul Brașov, și a făcut 4.136 de fotografii de mare precizie, în vederea realizării unei hărți a suprafeței monitorizate, în activitate fiind implicată și o echipă de specialiști din cadrul companiei. Imaginile au fost preluate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a fi analizate, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Monitorizarea cu ajutorul avionului fără pilot a fost extinsă joi în zona Lacului Tărlung, Brașov. Avionul fără pilot Hirrus are o autonomie de aproximativ trei ore și poate atinge viteze de peste 110 kilometri pe oră la altitudini de peste 2.500 de metri.
Ghiță: „Nu sunt implicat”
Sebastian Ghiță (foto) susține că nu este implicat în decizia Grupului Teamnet de a pune la dispoziția autorităților avionul fără pilot Hirrus. Ghiță a declarat: „Legea îmi interzice astăzi să iau legătură cu directorii firmei Teamnet, care mi-au fost colegi de liceu. În ultimele luni aceștia au participat la proceduri publice și pe unele, am citit în presă, le-au câștigat. Îi felicit și declar că sunt mândru de ce au realizat în acea companie care a devenit cea mai importantă companie de IT din România. Dar declar public că nu controlez compania Teamnet. Mă bucur că astăzi se implică în căutarea acelui cetățean dispărut și a planorului. Ideea nu a fost a mea și nu am voie să comunic cu cei de la Teamnet. Deciziile și le iau singuri în consiliul de administrație împreună cu acționarii acestora care reprezintă instituții financiare internaționale respectabile”.
FOTO: Sebastian Ghiță