Raed Arafat nu are asigurare la cutremur. A declarat senin că își va face una când va avea timp

Raed Arafat nu are asigurare la cutremur. A declarat senin că își va face una când va avea timp Sursa foto: Gov.ro

Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a recunoscut, miercuri, că nu mai este titlularul unei poliție de asigurare la cutremur, deoarece nu a avut timp să și-o reînnoiască pe cea veche.

Raed Arafat are o locuință în localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, imobil care în prezent nu beneficiază de niciun fel de asigurare împotriva calamităților, cutremure, inundații sau alunecări de teren.

„Am avut, nu este reînnoită, urmează să o reînnoiesc. Nici nu am avut timp să fac multe chestii pentru mine personal. Vă asigur că o să fie reînnoită. Am avut asigurare facultativă, care o include și pe cea obligatorie”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Arafat poate fi amendat

În declarația de avere pentru anul 2022, Raed Arafat a menționat faptul că deține în proprietate un apartament cu suprafața de 80 de metri pătrați, în Ștefăneștii de Jos, lângă București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea 260/2008, care impune asigurarea obligatorie a locuințelor, îi obligă pe proprietarii de imobile să încheie o poliță obligatorie pentru cutremur.

În caz contrar, primarul unității administrative, unde are domicilul proprietarul, în cazul de față comuna Ștefăneștii de Jos, poate aplica o amendă contravențională cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Despăgubiri ridicol de mici, de zece euro

Secretarul de stat a fost chestionat de cei de la HotNews.ro că la inundațiile din 2018, românii au reclama că au primit despăgubiri ridicol de mici, cuprinse între 10 și 20 de euro, în condițiile în care pagubele suferite au fost foarte mari.

„Da, era pe partea de inundații și zone rurale, unde am avut semnalări că oamenii au plătit și apoi erau găsite zeci de motive ca să nu fie despăgubiți. Și acest lucru este extrem de important, pentru că este o piață foarte mare, se primesc bani foarte mulți, poate că sumele nu sunt suficiente, nu intru în domeniul asigurărilor, că nu este domeniul meu, însă este clar că dacă omul a plătitm va trebui despăgubit”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai ținut să completeze faptul că refuzul firmelor de asigurări de a plăti daunele suferite de persoana asigurată, trebuie să fie clar, bazat pe lege.

Trebuie să fie motive foarte clare și nu se poate să fie mai multe motivele de a nu despăgubi, decât motivele de a despăgubi. Astea sunt probleme despre care am fost sesizați la un moment dat, nu știu dacă continuă pe partea de inundații în zonele rurale”, a mai spus Arafat.