Ce este „Bagajul de urgență” și cum poate să salveze vieți în situații extreme

Raed Arafat. Sursa foto: Facebook/ Raed Arafat

Viiturile care s-au produs la jumătatea lunii septembrie în județul Galați ar trebui să fie o lecție pentru toată lumea. Dezastrul s-a întâmplat pe timpul nopții, iar oamenii au fost luați pe nepregătite. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat cum ar trebui să ne pregătim în fața calamităților naturale.

Mai mult mesaje RO-Alert care anunțau inundații iminente au fost transmise în noaptea de 13 spre 14 septembrie. Unele au venit prea târziu, altele au fost complet ingnorate de cetățeni. Unda de viitură a lovit județul Galați pe timpul nopții, iar oamenii au fost surprinși dormind.

Cei mai mulți au reușit să fugă în ultimul moment și să se adăpostească. Cu toate acestea, majoritatea au pierdut agoniseala de-o viață.

Oameniii ar trebui să fie mai cooperanți

Raed Arafat a declarat, la antena3, că oamenii ar trebuie să aibă un "bagaj de urgență". El susține că românii trebuie să aibă strictul necesar pus deoparte, alături de bani, acte și medicamente.

De asemenea, Arafat spune că lumea ar trebui să ia în serios mesajele RO-Alert și ordinele de evacuare. "Dacă spune că trebuie evacuat, atunci să colaborezi cu autoritatea locală și cu autoritățile statului", a continuat el. Cetățenii ar trebui să colaboreze cu autoritățile statului, să fie cooperanți "cu autoritățile Ministerului de Interne, fie că vorbim de pompieri, de jandarmerie, de poliție".

În privința mesajelor Ro-Alert, Raed Arafat susține că acestea vin cu recomandări suplimentare. La aceste mesaje participă inclusiv autoritatea locală comunală sau sătească.

Inundații la Galați. Sursa foto: Facebook/Nicolae Ciucă

„Bagajul de urgență” ar trebui să fie ușor

Raed Arafat a detaliat conținutul unui astfel de "bagaj de urgență": actele esențiale, banii, medicamentele și alte lucruri ușoare pe care oamenii le consideră importante. "Dar fără să fie grele, fără să fie de volum", a apreciat șeful DSU. Cu alte cuvinte, bagajul ar trebui să conțină lucrurile lucrurile "pe care poți să le iei imediat și să pleci”.

Având în vedere că doar 20% dintre cei afectați de inundații aveau casele asigurate, e greu de crezut că "bajagul de urgență" imaginat de Raed Arafat va exista, cu adevărat, în casele oamenilor.