Raed Arafat a susținut o conferință de presă la Guvern, în care a prezentat bilanțul epidemiologic și a făcut o serie de precizări cu privire la ridicarea restricțiilor și a stării de alertă. Chiar dacă vorbim despre un trend descendent, momentan nu putem estima un termen pentru ridicarea măsurilor impuse pentru prevenirea infectării cu SARS-Cov-2.
Având în vedere faptul că s-a atins vârful valului cinci al pandemiei de COVID-19, iar numărul infectărilor este în scădere, românii se întreabă când vor începe să fie relaxate măsurile.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), prezent în cadrul unei conferințe de presă susținută la Guvern, a vorbit despre ridicarea restricțiilor, susținând că momentan nu se poate ști când se vor lua astfel de decizii. Nu există un calendar prin care să se prezinte ce măsuri vor fi relaxate în primă fază, însă este sigur că mască sanitară în spațiile închise va fi ultima restricție ridicată.
Specialiștii în sănătate analizează bilanțurile din ultima perioadă, iar dacă trendul se menține descendent, urmează să fie întocmit un calendar cu ce măsuri ar urma să fie ridicate.
”Analizăm eliminarea restricțiile și le vom elimina treptat. Probabil că ultima măsură care va fi ridicată va fi purtarea măștii în interior, mai ales că avem varianta Omicron”, a spus Raed Arafat.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus, la rândul său, că este recomandat să existe un calendar al măsurilor care vor fi ridicate în funcție de evoluția datelor.
„Cred că dacă se menține actualul trend de scădere, probabil că într-o lună vom fi într-o situație mult mai bună și vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Totuși, să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi. 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toți, astăzi și a devenit cumva o normalitate, însă nu înseamnă că situația este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidența noastră pentru că fie se testează acasă și nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populație și reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalți”, a spus Gheorghiţă.
Autoritățile nu au luat o decizie cu privire la ridicarea stării de alertă
Referitor la ridicarea stării de alertă, nu a fost luată momentan o decizie. Șeful DSU susține că trebuie analizată extrem de bine această decizie deoarece, dacă va fi ridicată, cadrul legislativ nu le va mai permite să mențină personalul medical suplimentar.
Ridicarea stării de alertă este un subiect extrem de dezbătut în această perioadă. Medicul Octavian Jurma a susținut că o astfel de decizie ar putea fi „cuiul din coşciug”. Dacă starea de alertă este ridicată, sunt șanse mari să mai urmeze un nou val al pandemiei, cel mai probabil în toamnă.
”Avem o situaţie în care avem anunţate nişte măsuri de relaxare pe care nimeni nu vrea să şi le asume, dar nici nu pot să continue cu anumite restricţii, astfel încât s-au mai delegat către instituţii care sunt în afara Guvernului sau al spectrului politic. Teoretic, Curtea Constituţională este un organism apolitic şi oportunitatea de a interveni acum pe această decizie este foarte bizară”, a spus cercetătorul, precizând că mai avem puţin până vom ieşi din valul 5, iar pentru multă lume, masca a rămas singura măsură relevantă de protecţie în faţa Omicron.