Raed ARAFAT face APEL către TOŢI românii. „Îi rugăm să înțeleagă”

Raed ARAFAT face APEL către TOŢI românii. „Îi rugăm să înțeleagă”

Gripa a făcut până în prezent 47 de victime. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a afirmat că nu va lua măsuri suplimentare în cazul în care va fi declarată epidemie de gripă, deoarece autoritățile acționează, deja, la fel ca în cazul unei epidemii.

De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat a declarat, luni, că avalanşa de apeluri la numărul de urgenţă 112 nu justifică neapărat existenţa unor cazuri reale de gripă, potrivit dcnews.ro

"Presiunea pe sistemul de urgență este începută deja, chiar dacă nu declarăm epidemia, numărul mare de cauze a pus o presiune asupra sectorului de urgență. Presiunea începe prin apelurile la 112, solicitarea consulturilor prin serviciile de ambulanță și aici apelul nostru către populație este în primul rând să meargă medicul de familie. Dacă totuși apelează la sistemul 112 din motive că nu găsesc medicul de familie, nu au ajuns sau sunt probleme și consideră că trebuie să vină medicul de la ambulanță, să înțeleagă că pentru aceste cazuri există totuși un timp. Adică nu poți să rezolvi toate aceste cazuri în cinci minute. Există un număr de ambulanțe care merg la aceste cazuri, noi folosim aici și sectorul privat pe partea de consultații, și atunci le asigurăm, dar este un timp de așteptare. La primiri urgențe, ei se pot prezenta dacă nu au găsit altă soluție, adică medic de familie, ambulatoriu și atunci se duc la Unitatea de Primiri Urgențe, acolo trebuie să înțeleagă că există un timp de așteptare. Rămâne prioritatea pentru cazurile critice, gen accidente, infarcte, persoane inconștiente, persoane cu afecțiuni grave, iar pentru partea cu viroze, gripe care nu sunt grave există un timp de așteptare și îi rugăm să înțeleagă și să nu preseze personalul de la unitatea de primiri urgențe ca să treacă peste rând", a declarat Raed Arafat.

Exagerarea simptomatologiei, în dezavantajul cetățenilor

 

"Și mai ales la apelurile telefonice care le fac la 112, să se exprime corect. Dacă cineva sună și dă o informație greșită exagerând simptomele, este posibil să se trezească cu un echipaj de prim ajutor de la pompieri, care are rolul să efectueze manevre de salvare, dar nu poate să scrie o rețetă, sau să îl vadă, să îl consulte ca un medic de familie sau ca un medic care este de la serviciul de ambulanță", a mai spus Arafat.