Raed Arafat a vorbit despre situația actuală cu privire la pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2. În ultimele 24 de ore, a fost înregistră o cifră importantă de internări în secțiile de terapie intensivă. O altă problemă importantă este legată de testele de salivă din școli, cărora li s-au adus noi contestații.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a susținut o conferință de presă pentru a prezenta situația actuală din România cu privire la pandemia COVID. Din păcate, valul 5 începe să prindă contur, în ultimele 24 de ore fiind înregistrat un număr important de persoane internate în secțiile de terapie intensivă.
Potrivit informațiilor oferite de Raed Arafat, este vorba despre 24 de persoane care au ajuns la spital cu simptome serioase, fiind internate la terapie intensivă. De asemenea, oficialul a ținut să precizeze faptul că 90% dintre persoanele decedate în urma infectării cu SARS-Cov-2 nu erau vaccinate.
"Vom vedea următoarele zile care va fi evoluţia (...) Persoanele vulnerabile, chiar dacă este variantă Omicron, este posibil să aibă un impact asupra lor şi este posibil să ajungă şi la terapie intensivă. Şi revin şi la analizele făcute şi de INSP şi la statistici mondiale, care demonstrează că persoanele nevaccinate sunt cele care sunt cele mai vulnerabile să ajungă la terapie intensivă, iar mortalitatea este de 90% aproximativ la persoanele nevaccinate, care sunt în terapie intensivă. 10% rămân persoane vaccinate cu comorbidităţi şi cu altele, adică mai bine zis 90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate, 10% sunt persoane vaccinate, în marea parte a lor cu comorbidităţi", a explicat Raed Arafat.
Șeful DSU le cere persoanelor care prezintă simptome ușoare ale infectării cu COVID-19 să se prezinte la centrele de evaluare, astfel lăsând loc în unitățile de primiri urgențe pentru persoanele cu probleme respiratorii.
"Şi aici începem să observăm o creştere a numărului pacienţilor care se prezintă la aceste unităţi, iar important este ca, având în vedere şi crearea centrelor de evaluare, pentru cazurile care nu sunt critice, pacienţii să folosească aceste centre şi unităţile de primiri urgenţe să fie destinate mai mult pacienţilor cu probleme respiratorii şi cu probleme care necesită într-adevăr investigaţii avansate şi intervenţii medicale avansate", a arătat Arafat.
Testele de salivă din școli reprezintă o altă problemă care trebuie rezolvată urgent. Alte contestații au fost depuse la licitații
Raed Arafat a adus în discuție și problema testelor de salivă din școlile din România. Acesta susține că licitația a fost contestată și de alte firme. După decizia instanței de judecată, IGSU ar putea semna contractele subsecvente și livra testele de salivă în școli.
„Licitația pe lotul doi și trei este în desfășurare la ONAC. Depinde când se semnează acordul cadru, (apoi - n.r.) trecem noi la semnarea acordului subsecvent. Referitor la lotul 1, care a fost blocat prin contestație, au mai apărut și alte contestații chiar la sfârșitul perioadei în care se puteau depune.
Cu cât vine decizia CNCS mai repede, au atât știm ceea ce e de făcut - fie ONAC trebuie să reevalueze, fie trece IGSU la semnarea contractului subsecvent și la livrare. Problema asta a constestațiilor este una incontrolabilă, pentrui că cine contestă nu înseamnă că are dreptate, dar blochează procesul”, anunță Raed Arafat.