Evenimentul Zilei > Politica > Raed Arafat a fost URMĂRIT de Securitate. Reacția fondatorului SMURD
Raed Arafat a fost URMĂRIT de Securitate. Reacția fondatorului SMURD

Raed Arafat a fost URMĂRIT de Securitate. Reacția fondatorului SMURD

Raed Arafat, Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost urmărit, timp de doi ani, de Securitate. Informația a ieșit la iveală ca urmare a unei adeverinţe de necolaborare făcută publică de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

“Raed Arafat este titular al dosarului nr. SIE 53239. Potrivit documentelor din dosarul menţionat, începând cu anul 1986, domnia sa a fost urmărit de către Inspectoratul Judeţean Cluj, Grupa Operativă 0544, cu scopul de a verifica dacă susnumitul prezintă interes pe linia muncii noastre, în special în perspectiva folosirii lui în exterior”, se arată în adeverinţa de necolaborare emisă de CNSAS pe numele actualului secretar de stat, informează News.ro.

În urma unor verificări “complexe”, dosarul lui Arafat a fost închis doi ani mai târziu, în 1988.

“Urmare derulării de măsuri de verificare complexe, dosarul a fost închis în anul 1988 cu menţiunea: materialele privind pe Raed Dowod Ahmad Arafat nu prezintă interes pe linia muncii noastre”, se mai arată în adeverinţa CNSAS, făcută publică în 28 februarie 2017.
Secretarul de stat a mai fost verificat o dată de CNSAS în 2008, însă atunci instituţia nu a găsit niciun document întocmit de ofiţerii fostei Securităţi cu privire la persoana sa.

Întrebat dacă a sesizat că a fost urmărit doi ani de către Securitate, Raed Arafat a negat.  “Toţi studenţii străini ştiau că sunt în vizorul Securităţii. Asta era munca ofiţerilor de atunci. Nu am simţit că am fost urmărit, aveam 20 şi ceva de ani, nu prea mă gândeam la asta. Mai aveam discuţii cu colegii pe tema întreruperii apei şi a curentului în garsoniera în care locuiam şi pentru care plăteam chirie. Probabil de asta am fost verificat”, a declarat Raed Arafat pentru News.ro.

Raed Arafat, 53 de ani, este medic, născut în Damasc – Siria, specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în Nablus, Cisiordania, iar la vârstă de 16 ani a emigrat în România pentru a studia.