Editura Evenimentul si Capital

„Văd că una vorbim și alta fumăm” O REPLICĂ ISTORICĂ, o emisiune diferită şi lecţiile de viaţă date de Radu Buzăianu

Autor: | | 2 Comentarii | 4038 Vizualizari

Jurnalist până în măduva oaselor, prezentatorul de la b1 TV, Radu Buzăianu, lansează în fiecare seară, la emisiunea pe care o prezintă împreună cu Răzvan Zamfir, critici dure îmbrăcate în umor fin, asupra evenimentelor politice din România.

A parcurs toți pașii pentru a fi un jurnalist complet și s-a scăldat în toate apele care puteau să-l modeleze ca prezentator de emisiune de pamflet politic, deși colegul lui, Răzvan Zamfir, spune despre „Bună, România!” că „o fi emisiunea noastră un pamflet, dar nici politicienii nu sunt altfel. Deci cine a început?”.

Inspirat de apariția revistei lunare Evenimentul Istoric și fascinat de subiectele pe care le-a găsit în interiorul ei, Radu ne-a spus care au fost momentele din trecutul României care l-au marcat și care i-au oferit o nouă viziune asupra vremurilor pe care le trăim: „Mi-a rămas în minte replica aceea cu care a ieșit Adrian Năstase din închisoare, că fiecare generație are senzația că lumea începe de la ea. De început știm de unde începe, de terminat încă nu e clar unde se termină.

Ce e simplu e să învățăm din parcurs, deci din istorie. Se schimbă elemente, pare că se schimbă vremurile, în mare se întâmplă mereu aceleași lucruri. Uneori într-o manieră mai dramatică, alteori mai stilizată. Dar se întâmplă aceleași lucruri, la fel”, spune prezentatorul. „Hai să ne uitam un pic la Lucrețiu Pătrășcanu”(n.r. 1900-1954; Ministru al Justiției în perioada 1944- 1948), începe Radu să povestească.

Radu Buzăianu a fost pasionat de istorie și de jocurile politice ale vremurilor trecute, jocuri care se aplică și astăzi în politica românească și pe care prezentatorul le comentează cu mult umor în emisiunea sa la de la B1 TV. Poate că aceasta este chiar și esența umoristică și pe alocuri tragică, faptul că istoria se repetă și rezultatele pot fi anticipate

Lucrețiu Pătrășcanu era ceva ce comuniștilor nu prea li se întâmplă, un intelectual care simpatiza cu ei. A făcut închisoare împreună cu Gheorghiu Dej înainte ca regimul lor să se instaleze. Într-un final, începe comunismul, Lucrețiu Pătrășcanu ajunge primul ministru al Justiției al acestui regim. El s-a ocupat ca justiția să ajungă ceea ce a fost în perioada comunistă. Cu el în frunte s-a judecat procesul trucat al lui Iuliu Maniu. Tot cu el a fost forțat Regele Mihai să abdice.

Ce e interesant de învățat din viața omului acestuia e finalul. Câțiva ani mai încolo a fost arestat, vreo șase ani, și într-un final executat chiar în maniera în care s-a petrecut procesul lui Iuliu Maniu, cu el ministru al Justiției. Un proces trucat și o sentință nebună, după care a fost executat. Să-l trecem și pe Gheorghiu Dej. Primul lider al României intrat în comunism. După oameni rămân faptele, dar mai ales replicile”, povestește Radu istoria într-o manieră sintetizată, răsfoind curios revista Evenimentul Istoric.

„În celebra întâlnire dintre Gheorghiu Dej și Tudor Arghezi, cel din urmă, chemat să i se prezinte destinul important al comunismului, a dat o replică ce încă mai trăiește. Văzând că Gheorghiu Dej vorbește despre comunism, dar fumează țigări americane, Arghezi i-ar fi spus: <​văd că una vorbim și alta fumăm​>.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI