RADIOACTIVITATE lângă Piaţa Victoriei. CONTAMINARE şi dovezi explozive. Autorităţile în ALERTĂ MAXIMĂ

RADIOACTIVITATE lângă Piaţa Victoriei. CONTAMINARE şi dovezi explozive. Autorităţile în ALERTĂ MAXIMĂ

Radioactivitate lângă Piaţa Victoriei. Contaminare şi dovezi explozive. Autorităţile în alertă maximă

La o aruncătură de băţ de miile de oameni care protestează în Piaţa Victoriei împotriva Guvernului Grindeanu, au fost măsurate radiaţii care depăşesc de 200 000 de ori nivelul admis. Jurnalistul  Cătălin Tolontan a publicat pe blogul personal o investigaţie în care semnalează că în centrul Capitalei se află un focar de răspândire a radiaţiilor, fără ca cineva să fi semnalat acest pericol, deşi vara aleargă grupurile de copii care vin să vadă rocile din muzeu, fără să existe vreun marcaj.

Articolul lui Tolontan anunţă faptul că în urma demarării investigaţiei, diresctorul Institutului Geologic Român, Gabriel Bindea, a fost a fost destituit acum două zile, după ce în cadrul instituției s-a aflat că jurnaliștii finalizează documentarea și  vor publica investigația.

Efectele produse de răspândirea radiaţiilor ar fi dintre cele mai grave, bărbați și femei care lucrează în preajma muzeului de pe Șoseaua Kiseleff sunt grav bolnavi, dar se tem să vorbească. Alţii, umblă prin curtea instituţiei acoperiţi cu o prelată pentru a încerca să se protejeze cu pot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în interiorul Muzeul de Geologie, mai multe încăperi cu fosile și roci sunt contaminate.

Mai departe, investigaţia lui Tolontan relevă faptul că două zone din curtea prin care se plimbă nestingheriți vizitatorii emit radiații de până la 21.680 μSv/h, de 10 ori mai mari decât cea a zonei interzise de la Cernobîl!

Rodica Tiță, directorul muzeului, întrebată de ce a păstrat raportul secret a pus situaţia pe seama lipsei resurselor şi a incapacităţii celor care au condus instituţia de a putea schimba ceva.  “De 25 de ani nu s-a schimbat nimic, cu nicio conducere”.

”Fosilele au un grad de iradiere mare”, explică unul dintre paleontologii muzeului, șocat și el de felul în care sunt depozitate oasele de mamut. Muzeul deține fosilele a doi mamuți, sosiți în perioade diferite. Unul este aruncat aici, sub prelată! Al doilea este expus la etajul trei. Ambii mamuți sunt radioactivi, iar vizitatorii și lucrătorii nu beneficiază de nicio protecție.

Conform legii penale articolul referitor la “Nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive” prevede ca  expunerea, producţia, procesarea de materii radioactive fără drept, se pedepăşeşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.