EXCLUSIV! Scandalul RADET. Primarul Firea minte prin omisiune, susţine Ana Ciceala

EXCLUSIV! Scandalul RADET. Primarul Firea minte prin omisiune, susţine Ana Ciceala

Compania Municipală Termoenergetica va prelua activitatea RADET, iar Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA se va ocupa de partea de investiţii necesare sistemului de termoficare, a declarat administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, după adoptarea de către Consiliul General al Capitalei, în şedinţa de marţi, a mai multor proiecte care vizează sistemul de termoficare.

Însă, consilierii generali din partea USR contestă măsura impusă de primarul general şi o numesc pe Gabriela Firea "primarul faliment" al unei administraţii eşuate. Despre noua situaţie am stat de vorbă cu Ana Ciceala, consilier general din parte USR.

EVZ: Ce se va întâmpla concret cu Radet după ce s-a întâmplat ieri în CGMB?

Ana Ciceala: Concret, nu este deloc clar ce se va întâmpla cu Radet fiindcă depinde de judecătorul sindic, de creditorii lui, ELCEN și ANAF. Și de negocierea dintre Ministerul Energiei și Primăria București. Paradoxal, ce s-a întâmplat ieri în CGMB nu a avut absolut nicio legatură cu Radet. Astăzi este posibil să aflăm că Radet intră în faliment sau că rămâne în insolvență și că se prorogă termenul pentru depunerea planulului de reorganizare. În oricare din cazuri, termia nu va putea fi transferată din gestiunea Radet către Energetica Servicii fără acordul creditorilor Radet, care au anunțat vinerea trecută că  nu agreează deocamdată transferul.

În plus, Energetica nu are licență de prestare a serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, deci are și o problemă tehnică și juridică majoră. Primarul Firea minte prin omisiune. Ne-a spus ieri în ședință că Energetica are licențe dar NU ne-a spus că nu îi lipsește taman licența necesară.

EVZ: Care era soluţia bună?

Ana Ciceala: În  niciun caz salvarea unei societăți înființată ilegal, creată pentru a căpușa de la bugetul Capitalei. Sistemul de termoficare este în proprietatea Primăriei, iar proprietarul, ca în orice alt domeniu, poate face reparații capitale asupra bunurilor sale. Primăria nu are nevoie de o companie pentru a repara sistemul de țevi, centralele etc.

Sistemul de termoficare al Bucureștiului, vechi de 50 de ani, are nevoie de investiții de modernizare urgente, reparații și înlocuiri de țevi și magistrale 24 din 24 în perioada caldă. Pe scurt, de multă muncă în regim non-stop.  Numai ca sa supraviețuiască unei alte ierni. Pe termen mediu și lung, de un plan super detaliat pe 10 ani, cu planificare lucrări și investitiții, de redimensionare și modernizare de puncte termice, de optimizare a distribuției și automatizare întregului sistem.

Ce ne-a propus Firea ieri a fost precum a face o fabrică de costume în care investești toți banii dar constați după că oamenii aveau nevoie de pulovere ca să nu înghețe și că este prea târziu ca să le tricotezi fiindcă a venit din nou iarna. Sintetizând, avem nevoie de muncă la țevi, nu de inginerii juridice pentru redirecționări de fonduri către cumetri, colegi de PSD și alți prieteni.

EVZ: Ce veţi face în continuare? Veţi ataca iar în instanţă înfiinţarea companiei Energetica?

Ana Ciceala: Vom apăra în continuare patrimoniul și bugetul Municipiului București de primarul Firea. Încă analizăm cu juriștii noștri posibilitățile de anulare a hotărârii de ieri. Nu s-a luat o decizie dar analizăm și varianta aceasta. Oricum, pe Energetica avem în prezent un proces de dizolvare și radiere de la Registrul Comerțului, acel dosar merge mai departe iar un prim termen este pe 25 martie.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News