TESTELE cu RACHETE și programul NUCLEAR ale Coreei de Nord, SANCȚIONATE de ONU

Testele cu rachete balistice și dezvoltarea programului nuclear i-au adus Coreei de Nord noi sancțiuni, mult mai dure de această dată.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat sâmbătă, în unanimitate, Rezoluţia 2371, prin care se impun noi sancţiuni Coreei de Nord, informează agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres

ONU intenţionează să reducă cu o treime veniturile din exporturi ale regimului comunist de la Phenian, care se ridică în prezent la aproximativ trei miliarde de dolari anual, ca reacţie la recentele teste nord-coreene cu rachete balistice intercontinentale.

Rezoluţia Consiliului de Securitate limitează numărul de muncitori nord-coreeni în străinătate; interzice înfiinţarea de noi companii cu capital mixt, cu participare nord-coreeană; interzice noile investiţii în firmele cu capital mixt existente; adaugă nouă nume pe lista neagră a persoanelor fizice nord-coreene ale căror active sunt blocate în întreaga lume şi cărora li se interzice să călătorească în străinătate; blochează activele internaţionale a încă patru companii nord-coreene, inclusiv principala bancă folosită de Coreea de Nord pentru schimburile valutare. 

Decizia ONU a fost unanimă, după luni de negocieri între Statele Unite şi China, principalul partener internaţional al Coreei de Nord. În lipsa unui acord, China şi Rusia, ca membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, ar fi putut face uz de dreptul lor de veto. 

China a cerut sâmbătă Statelor Unite, în Consiliul de Securitate al ONU, să suspende desfăşurarea sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud şi să demonteze componentele deja instalate. „Desfăşurarea sistemului THAAD nu va aduce o soluţie la problema testelor nucleare şi lansărilor de rachete” din Coreea de Nord, a afirmat ambasadorul chinez la ONU, Li Jieyi, după votul în favoarea noilor sancţiuni. 

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a declarat că sunt necesare şi alte acţiuni împotriva Coreei de Nord şi că „Statele Unite iau şi vor continua să ia măsuri defensive prudente pentru a se proteja şi a-şi proteja aliaţii”. „Nu trebuie să ne amăgim că am rezolvat problema. Nici pe departe. Ameninţarea nord-coreeană nu a dispărut, ci devine rapid tot mai periculoasă”, a arătat reprezentanta Washingtonului.