SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România. Câți bani va cheltui țara noastră
- Antonia Hendrik
- 22 august 2024, 18:34
Rachete AIM-120 AMRAAM sunt compatibile cu avioanele F-16 și F-35 și vor ajunge în România. Vânzarea stabilită inițial a fost evaluată la suma de 180 de milioane de dolari. De asemenea, există opțiunea de a se achiziționa rachete suplimentare și în viitor.
Rachete AIM-120 AMRAAM, cumpărate de țara noastră
Achiziționarea contribuie la efortul de modernizare a Forțelor Aeriene Române. De asemenea, mai trebuie sublinait că rachetele AIM-120 sunt compatibile cu avioanele F-16 existente în României, dar și cu anumite aeronave NATO și americane, cum ar fi avioanele F-35.
Ambasadorul SUA în România Kathleen Kavalec a felicitat România pentru această achiziție importantă. Kathleen Kavalec a menționat că va crește substanțial capacitatea Forțelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României și de a contribui la pacea și stabilitatea în regiune.
Cu privire la vizita recentă de la Baza 86 Aeriană Borcea, a spus: „Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare”, transmite ro.usembassy.gov.
Rachete AIM-120 AMRAAM vor ajunge în România. În imagine: F-16C Fighting Falcon al 85th Test Evaluation Squadron lansând o rachetă AIM-120 Advanced Medium. Sursa foto: Ambasada SUA în România.
Caracteristicile principale ale rachetei
AMRAAM îmbunătățește capacitățile de luptă aeriană ale aeronavelor. AMRAAM este compatibil cu Air Force F-15, F-16, F-22 și F-35 de dezvoltare și Navy F/A-18 CF.
Rachete precum AIM-120 AMRAAM sunt printre cele mai avansate din arsenalul forțelor aeriene occidentale. Dezvoltate în SUA de către Raytheon și Hughes Aircraft Company, AIM-120 a fost concepută pentru a înlocui racheta AIM-7 Sparrow. Racheta este mult mai rapidă, mai mică și mai ușoară. De asemenea, are capacități îmbunătățite împotriva țintelor la altitudine joasă.
Racheta, maia rată specialiștii, are un radar care îi permite să fie lansată de la o distanță mult mai mare, oferind pilotului posibilitatea de a se retrage după lansare, potrivit af.mil.