Racheta hipersonică a Chinei îngrozește lumea. SUA, în alertă: Nimic n-o poate opri, ocolește Pământul peste Polul Sud

Racheta hipersonică a Chinei îngrozește lumea. SUA, în alertă: Nimic n-o poate opri, ocolește Pământul peste Polul SudSursa: Pixabay

China a testat o nouă rachetă hipersonică cu capacitate nucleară şi a fost descrisă de unii drept o schimbare „foarte importantă” care a uimit oficialii americani. 

Generalul Mark Milley, a confirmat că Beijingul a testat recent o rachetă supersonică avansată, despre care a spus că este o dezvoltare „foarte importantă” și căreia i-a acordat o atenție deosebită.  Racheta poate ocoli Pământul peste Polul Sud și poate păcăli toate sistemele de apărare americane. Este aproape de un moment Sputnik, a subliniat oficialul american.

Generalul Mark Milley a declarat că testarea noii arme, una cu capacitate nucleară, a fost aproape de un „moment Sputnik” – referindu-se la începutul cursei spațiale dintre SUA și Uniunea Sovietică, când a fost lansat primul artificial din lume, de către Moscova în 1957.

„Ceea ce am văzut a fost un eveniment extrem de important, testarea unui sistem de arme supersonice. Este foarte îngrijorător”, a declarat Milley pentru Bloomberg. „Nu știu dacă este un moment Sputnik, dar cred că este foarte aproape de asta. Deci, este un eveniment sau un test tehnologic semnificativ care are toată atenția noastră”, a adăugat Milley.

Cum funcționează racheta supersonică a chinezilor. Păcălește toate sistemele de apărare ale SUA

În timp ce unii politicieni și comentatori americani au fost alarmați de progresul aparent al Chinei, Beijingul s-a grăbit să nege raportul, insistând că acesta a fost de fapt testul unei nave spațiale reutilizabile. Milley este primul oficial important care a confirmat dezvăluirea conform căruia China a testat o armă hipersonică cu capacitate nucleară.

Pe 27 iulie, a lansat cu ajutorul unei rachete un vehicul supersonic – care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului și își poate modifica traiectoria. Chinezii au negat oficial informația.

Racheta numită Marșul cel Lung a intrat pe orbita joasă a Pământului, vehiculul spațial s-a detașat de ea, a reintrat în atmosferă și s-a îndreptat spre țintă. Este pentru prima dată când o țară a trimis o armă supersonică complet în jurul Pământului. Arma și-a ratat ținta cu aproximativ 38 de kilometri. Trei persoane cu informațiile despre test au spus pentru Financial Times că sistemul chinezilor a demonstrat o capacitate foarte avansată, șocând Pentagonul, deoarece oamenii de știință și militarii americani nu înțeleg cum a fost realizat.

China a folosit o tehnologie numită „sistem de bombardament orbital” pentru a trimite racheta în jurul planetei

Sistemul de rachete are o traiectorie mai joasă decât cea a rachetelor balistice intercontinentale, ceea ce face mai dificilă detectarea sistemelor de avertizare timpurie. Poate opera și peste Polul Sud, în timp ce majoritatea sistemelor americane de apărare antirachetă vizează atacuri peste Polul Nord. China a efectuat și un al doilea test secret cu arme hipersonice pe 13 august.
Arsenalul Chinei, însă, este încă mic faţă de cel al Statelor Unite. Însă preocupările cu privire la apărarea antirachetă a SUA și la sistemele convenționale de lovitură cu rază lungă de acțiune împing să dezvolte un arsenal nuclear mai mare și mai divers.

Coreea de Nord încearcă și ea să-și modernizeze și să-și perfecționeze capacitatea nucleară, după cum notează Ankit Panda de la Carnegie Endowment, pentru a-și asigura o pârghie suplimentară în diplomația viitoare.

„De câțiva ani încoace”, spune el, „au cerut să fie tratați de către Statele Unite ca pe un egal deoarece se observă dezvoltarea unor capacități nucleare și de rachete din ce în ce mai avansate ca pe o modalitate de a câștiga acest respect”.

SUA trebuie să ia măsuri de urgenţă cu privire la China şi Rusia

În opinia lui Ankit Panda, cel mai semnificativ lucru pe care Statele Unite l-ar putea face pentru încetini cursa înarmărilor în curs este să discute despre limitările apărării strategice antirachetă, așa cum a făcut în timpul Războiului Rece.

„Punerea pe masă a apărării antirachetă”, spune el, „ar permite Washingtonului să obțină concesii semnificative din Rusia și China. În plus, i-ar descuraja pe fiecare să urmărească mijloace costisitoare, complicate și periculoase de a livra arme nucleare”.

Testul chinezilor i-a alertat masiv pe americani deoarece rachetele supersonice dezvoltate de Beijing își pot schimba rapid traiectoria, zburând sub orbita joasă a Pământului. Testul a fost organizat în așa fel încât să fie detectat de către sateliții americani pentru a arăta capacitatea Chinei de a lovi SUA prin sud, peste Antarctica.

Sunt practic imposibil de interceptat pentru sistemele de apărare americane existente, concepute pentru rachete balistice intercontinentale care au viteze mai reduse, urmează un traseu previzibil și reintră în atmosferă. În plus, toate sistemele americane de apărare sunt programate să supravegheze și să intercepteze rachete care ar veni dinspre nord, peste Arctica, și dinspre vest, pe deasupra Pacificului, relatează BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News