Racheta a fost scăpată de sub control. Neclarități despre apartenența acesteia. Ce spun specialiștii

Racheta a fost scăpată de sub control. Neclarități despre apartenența acesteia. Ce spun specialiștii Sursa: Aliaksandr Baiduk | Dreamstime.com

O rachetă care urmează să ajungă astăzi pe Lună a stârnit dispute despre cine este responsabil pentru coliziunea neintenționată. La fel ca și cometa din filmul Don't Look Up cu Jennifer Lawrence și Leonardo DiCaprio, obiectul scăpat de sub control este pe drumul spre o ciocnire – deși, din fericire, nu cu Pământul.

Racheta, denumită WE0913A, este aproape de a se ciocni cu Luna la 12.25 p.m. GMT (7.25 am EST) și, în mod similar cu cometa, oamenii de știință nu mai pot face acum în privința asta – deși de data aceasta nu din cauza negocierilor în numele politicienilor.

Se anticipează că va lovi undeva în apropierea craterului Hertzsprung, în afara razei de acțiune a telescoapelor terestre și probabil în afara vederii imediate a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA, deși un purtător de cuvânt al misiunii a declarat pentru Space.com că LRO va căuta locul accidentului odată ce a avut loc coliziunea.

Deși prăbușirea pare a fi o certitudine, povestea din spatele modului în care și-a găsit drumul către Lună rămâne mai tulbure. Astronomul Bill Gray, care conduce programul Proiectul Pluto, care urmărește obiectele spațiale îndepărtate, a legat anterior scena de racheta SpaceX Falcon 9 care a lansat satelitul Observator al Climei în februarie 2015, însă o analiză mai profundă a găsit probleme în această teorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciocnirea nu va reprezenta o amenințare

Într-o corecție citată de Space.com, Gray a spus că orbita rachetei nu se potrivește cu cea a rachetei SpaceX și, de fapt, seamănă mai mult cu orbita etapei superioare a rachetei care a lansat Chang'e 5-T1 din China misiune în 2014. Această ultimă sugestie a fost susținută de astronomul Jonathan McDowell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, însă China a negat că misiunea este responsabilă.

Sursa: History

Într-o declarație care abordează această problemă, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat: „Conform monitorizării Chinei, treapta superioară a rachetei legate de misiunea a intrat în atmosfera Pământului și a ars complet”. Disputa rămâne nerezolvată și, ca atare, corpul din spatele obiectului care se apropie rapid rămâne un mister.

National Geographic raportează că obiectul, care măsoară aproximativ 10 picioare diametru și 41 de picioare înălțime, plutește în jurul valorii. Este setat să fie complet distrus la ciocnirea cu Luna, moment în care va crea un nou crater în suprafața lunară cu lățime cuprinsă între 60 și 100 de picioare și lansează pe orbită un val de praf ascuțit și coroziv. Accidentul nu este setat să reprezinte o amenințare pentru nicio infrastructură de pe Lună, potrivit Uniland News.