Evenimentul Zilei > EVZ Special > RA-APPS, în cârdăşie cu chiriaşii rău-platnici din lumea bună
RA-APPS, în cârdăşie cu chiriaşii rău-platnici din lumea bună

RA-APPS, în cârdăşie cu chiriaşii rău-platnici din lumea bună

RA-APPS nu reuşeşte să mai strângă chiria de la locatarii de lux. Aceştia preferă să se judece în loc să plătească.

Regia Administrării Protocolului de Stat (RAAPPS) a scăpat din mâini frâiele sutelor de case, aprtamente şi vile pe care le deţine în administrare. Tot mai mulţi dintre chiriaşi refuză să plătească chiriile şi se judecă cu Regia pentru a nu mai achita datoriile.
Nici legile date în ultimii ani nu au fost tocmai de ajutor, ba dimpotrivă, unele prevederi sunt folosite în instanţă de către rău platnici. Potrivit notei de fundamentere a OUG 101, RA-APPS are de recuperat, pe calea Justiţiei, mai bine de un milion de euro, iar pierderile regiei sunt pe măsură.
În proiectul de buget pe 2012 se estimează că vânzarea a mai bine de 700 de imobile din patrimoniul RAPPS ar aduce cel puţin 164 de milioane de euro.
Totodată, ar scădea cheltuielile de administrare ale regiei, precum şi pe cele cu diversele litigii.
Ceauşescu acuză Regia că se îmbogăţeşte pe spatele ei
Elena Ceauşescu, soţia generalului Ilie Ceauşescu (fratele lui Nicolae Ceauşescu) duce o luptă îndârjită în justiţie pentru a-şi păstra apartamentul din vila de pe strada Bruxelles, pe care îl ocupă încă din 1968. Contractul a fost reînnoit pe numele cumnatei fostului preşedinte comunist în 2002 şi a fost prelungit până pe 8 aprilie 2009.
Începând din 2008, Elena Ceauşescu a refuzat să plătească chiria majorată pentru apartamentul pe care-l ocupă împreună cu fiul şi cu nora sa, Dan şi Liliana Ceauşescu.
RA-APPS pretinde acum de la Elena Ceauşescu 10.700 de euro plus aproape 47.000 de lei, reprezentând chirie pentru casă şi garaj, penalităţi şi dobândă legală. La întâlnirea de conciliere de pe 11 noiembrie 2010, Liliana Ceauşescu, mandatara soacrei sale, nu a recunoascut debitul.
Mai mult, ea a pretins RAAPPS să-i fie restituită suma de 12.500 lei, reprezentând chiria, actualizată, încasată pe nedrept, începând din octombrie 2007, susţine Ceauşescu.
"În termen de 3 zile, să restituiţi suma de 12 .500 lei (…) ce constituie, în sensul prevederilor Codului Civil, o îmbogăţire fără just temei, în dauna mea directă", ameninţa Elena Ceau şescu, prin mandatar, printr- o adresă din 8 decembrie 2010.
Elena Ceauşescu nu a prezentat însă vreodată un alt document (contract de închiriere) pe baza căruia să ocupe, legal, apartamentul. Singurul act este cel cu RA-APPS.
Procesul s-ar putea judeca în "Camera Secretelor"
În dosarul în care RA-APPS solicită sumele de mai sus, Ceauşescu invocă faptul că regia nu mai este administratorul de drept al imobilului. În primul rând, pentru că acesta ar fi fost revendicat şi obţinut în instanţă de nişte cetăţeni francezi, încă din 2007.
Francezii nu au intrat însă în proprietatea vilei, dovedindu-se că ar fi falşi proprietari. Nora cumnatei dictatorului mai invocă şi Legea 229/2008, care prevedea că apartamentele din imobilele cu destinaţie de locuinţă sunt transmise în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti, pe bază de proces verbal.
Municipalitatea nu a preluat însă niciodată vila, iar articolul din lege care prevedea transferul a fost abrogat de Guvernul Boc la sfârşitul lunii noiembrie 2011. Dacă judecătorii îi vor da câştig de cauză, Elena Ceuşescu va primi şi bani pe lângă faptul că a stat trei ani, gratis, în casa statului.
Pe 14 noiembrie 2011, Liliana Ceauşescu a cerut judecătorilor ca procesul să se judece în şedinţă secretă, începând de la următorul termen, din 12 ianuarie 2012.
FIRME PROTEJATE
Unde-i chiria pentru Fantazia
Mai mult de 100.000 de lei are de recuperat Regia Protocolului de Stat de la o firmă din Sibiu, SC Fantazia Com SRL. Din 2004, când a primit de la RA-APPS un spaţiu de 200 de metri pătraţi într-o vilă de pe Aviator Theodor Iliescu, firma a avut, invariabil, un singur salariat şi a ieşit mai mereu pe pierdere.
Mai mult, firma nu figurează a avea deschis un punct de lucru în Bucureşti, fapt de natură să justifice, cât de cât, închirierea unui spaţiu atât de privilegiat.
Rămâne de văzut dacă RA – APPS va obţine vreun sfanţ din datoria pe care o pretinde de la firma din Sibiu, al cărei obiect de activitate declarat este "hoteluri". Termenul următor este pe 12 ianuarie.
STUDIU DE CAZ
Clopoţeii saniei lui Cepoi sună a pagubă
Liviu Constantin Cepoi este ultimul sănier de succes al României, el terminând pe locul 4 proba de sanie dublu la Olimpiada de la Albertville (Franţa) din 1992, cea mai mare performanţă din istoria sporturilor de iarnă, după bronzul la proba de bob la Grenoble, în 1968.
În 2000 a fost numit selecţionerul echipei de sanie a Republicii Moldova, iar din 2004 a ajuns consilier judeţean la CJ Suceava, din partea PNL. Prosper om de afaceri, Cepoi a devenit proprietarul a două hoteluri în Vatra Dornei.
A fost uns, în februarie 2005, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), funcţie pentru care i-a fost repartizat, ca locuinţă de serviciu, un apartament cu trei camere la al doilea etaj al unui bloc de pe Bulevardul Unirii.

Contractul de închiriere i-a fost prelungit după un an, dar a încetat de drept pe 11 decembrie 2006, la eliberarea sa din funcţia de preşedinte ANS, în care avansase cu doar şapte zile înainte.
Supărat că i s-a dat drumul pe tobogan, fără sanie, Cepoi nu a mai eliberat şi apartamentul de pe Unirii. Abia pe 19 august 2010, omul de afaceri dornean a predat apartamentul pe care-l ocupase fără drept timp de aproape patru ani de zile, dar nu şi-a plătit datoriile restante.
RA-APPS a calculat un prejudiciu de peste 10 mii de lei (1398 euro + 6040 lei) numai până la 31 august 2010. APAPS a cerut instanţei să-l aducă pe Cepoi pe "pârtia" legală, printr-o acţiune în pretenţii la Judecătoria Sectorului 1. Primul termen este abia pe 16 martie 2012.
Restanţe de plată sau vânzare perfectă?
De la fostul profesor universitar Dumitru Cristea, Regia Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat cere în instanţă aproape 25.000 de euro şi 115.473 lei pentru folosinţa apartamentului din vila de pe strada Crângului. Nici Dumitru Cristea nu recunoaşte datoria, el solicitând controlul constituţional al ordonanţei de urgenţă prin care s-au majorat chiriile.
Cristea mai contestă, la fel ca Elena Ceauşescu, calitatea de administrator al Regiei, invocând aceeaşi lege prin care imobilul ar fi trebuit să treacă în administrarea Primăriei. Prevedere care a fost abrogată, cum aminteam mai sus, la sfârşitul lunii trecute.
Fostul profesor universitar a deschis, la rândul lui, un proces împotriva Statului Român, prin care reclamă că a investit, de-a lungul anilor, 132.500 lei în reparaţiile casei mai vechi de 70 de ani şi cere instanţei să-l declare proprietarul casei, considerând că a intervenit "vânzarea perfectă".
CALE BĂTUTĂ
Pe Levinza o costă scump să iasă în stradă
Tot în proces cu RA-APPS se află şi creatoarea de modă Doina Levinza. Aceasta deţine în proprietate, împreună cu soţul, o vilă pe Mareşal Constantin Prezan.
Cum nu exista o ieşire adecvată la stradă, Doina Levinza a semnat cu RA-APPS un contract de chirie, cu titlu de desdăunare.
Regia Protocolului de Stat i-a permis folosinţa unui teren de 48 de metri lungime şi 4,4 metri lăţime pentru o chirie care a fost pe placul Doinei Bocăneţu (Levinza) – puţin peste 7 lei lunar (73.765 lei vechi). Din 2008, de când a fost majorată la 2 euro/mp, Levinza şi Dan Coma au refuzat să o mai plătească.
Ei au atacat în instanţă contractul şi au cerut nulitatea clauzelor referitoare la închirierea terenurilor. RA-APPS a calculat o datorie de 78.228,59 lei (18.560 euro).
ÎNDÂRJIRE
Mioara Roman se judecă în trei dosare să păstreze vila de lux din Primăverii, în care locuieşte de 20 de ani
RA-APPS a încercat, fără succes, să o evacueze pe Mioara Roman din vila din Strada Gogol nr. 2 şi să recupereze datoria de 350.000 de euro (chirie plus penalizări). A reuşit doar să pună sechestru asiguratoriu pe o casă din Sinaia, aflată în construcţie, pe care o deţine fosta soţie a lui Petre Roman.
"Prea mare chiria"
La Tribunalul Bucureşti sunt trei dosare ale RA-APPS cu Mioara Roman privind evacuarea, sechestrul asiguratoriu şi recuperarea datoriilor. Ea a susţinut că este obligată să plătească, din 2009, o chirie lunară de 6.000 euro pentru vila din Primăverii, în condiţiile în care trăieşte dintr-o pensie de 1.800 de lei.
CONFORT. Fosta soţie a lui Petre Roman vrea vila mare cu chiria mică
FOTO: ARHIVA EVZ

Mioara Roman acuză RA-APPS că nu a respectat procedura de majorare a chiriei, iar suma stabilită pentru chirie, de aproape 6.000 de euro, depăşeste nivelul maxim admis, 15 la sută din venitul net lunar pe familie. Ea cere să se ia în calcul şi banii cheltuiţi cu reparaţiile imobilului.
Mai bine pomană decât chilipir
Locuinţele RA-APPS sunt un chilipir pentru personajele de pe scena politică românească dato rită preţurilor mici. Deşi au fost majorate în 2008 chiar şi de şapte ori, chiriile au rămas mai mici decât cele practicate pe piaţa liberă.
De exemplu, un apartament cu o suprafaţă de până la 60 mp are o chirie de 2,5 euro/mp pentru suprafaţa locuibilă, la care se adaugă 2 euro/mp pentru terenul aferent.
Chiria urcă la 3 euro/mp pentru un apartament de 60-80 mp, iar pentru vilele RA-APPS, chiria lunară nu depăşeşte 10 euro/mp. Chiar şi aşa, RA-APPS se zbate să recupereze în instanţă datorii din chirii neachitate în valoare de aproximativ un milion euro, peste 400 de litigii fiind numai în Bucureşti.
Licitaţie cu strigare
Pe lista imobilelor care sunt scoase la vânzare figurează 733 de imobile. Între acestea sunt şi unităţi turistice importante, precum hotelurile Triumf din Bu cureşti şi Mara din Sinaia, Clubul Floreasca şi câteva zeci de vile de la munte şi de la mare.
Circa 600 sunt apartamente din Bucureşti ocupate în prezent de foşti şi actuali demnitari sau de foşti miniştri în regimul comunist, majoritatea fiind amplasate în zone centrale ale Capitalei. Apar tamentele vor fi vândute prin licitaţie publică cu strigare, la care vor putea participa şi actualii locatari.
Citiţi şi:

  • RAAPPS nu vinde case datornicilor şi celor cu care se judecă
  • Mioara Roman: "Casa din Primăverii nici n-are garaj"
  • Casele de protocol, pofta demnitarilor pribegi
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: