Republica Moldova are președinte după 3 ani de criză! Nicolae Timofti, ales șef al statului de către Parlament

Nicolae Timofti, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova cu 62 de voturi din 61 minim necesare. Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui din Parlamentul moldovean a stabilit că pentru Niclae Timofti au votat toţi cei 62 de deputaţi care au participat la alegeri.

UPDATE 11. Uniunea Europeană a salutat, în această seară, ''rezultatul reuşit'' al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău, prin care membrii Parlamentului Republicii Moldova şi-au demonstrat ''simţul responsabilităţii'' în faţa cetăţenilor ţării.

Într-o declaraţie comună, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru extindere Stefan Fule menţionează că rezultatul scrutinului deschide calea către dialog între toate facţiunile politice, astfel încât să se poată oferi în continuare un răspuns aspiraţiilor sociale şi economice ale ţării şi consolidării societăţii din Republica Moldova. UPDATE 10. Comuniștii moldoveni au organizat astăzi un miting în semn de protest față de rezultatul votului din Parlament. „Aceasta este o zi neagră.Noi am întocmit un text în care sunt menționate toate încălcările acestei guvernări. Numărul lor mare demonstrează că Parlamentul nu mai este legitim. Îmi pare rău că jertfă a fost ales un judecător. El încalcă legea. Ei toți au săvârșit o crimă împotriva statului și a Constituției”, a declarat Vladimir Voronin, liderul comuniștilor, citat de Unimedia. UPDATE 9. Președintele român Traian Băsescu l-a felicitat telefonic pe noul lider de la Chișinău. „Cu prilejul discuţiei care a avut loc la scurt timp după confirmarea alegerii domnului Timofti în funcţia supremă în statul vecin, preşedintele Băsescu i-a adresat acestuia urări de succes în îndeplinirea mandatului şi l-a asigurat de sprijinul său deplin pentru continuarea proceselor de reformă internă şi de apropiere de Uniunea Europeană”, se arată într-un mesaj al Președinției. UPDATE 8. Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat votul din Parlamentul moldovean.  „Reuşita alegerii preşedintelui Republicii Moldova este un moment important în evoluţia instituţională şi în confirmarea vocaţiei europene şi democratice a acestei ţări. Alegerea, în funcţia de şef al statului, a candidatului Alianţei pentru Integrare Europeană, domnul Nicolae Timofti, reprezintă o garanţie a continuării proceselor interne de reformă şi a angajamentelor asumate în relaţia cu Uniunea Europeană”, potrivit unui comunicat. „România reiterează susţinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova şi îşi exprimă speranţa că eforturile clasei politice de la Chişinău vor conduce la finalizarea  reformelor necesare atingerii obiectivelor europene în folosul tuturor cetăţenilor acestui stat”, se mai arată în textul citat. UPDATE 7. După anunțul victoriei, noul preşedinte al Republicii Moldova a reiterat de la tribuna parlamentului de la Chişinău viziunile sale proeuropene. El s-a declarat încrezător că Republica Moldova va deveni stat membru al UE. „Vectorul european este prioritatea noastră şi sunt încrezător că o să reuşim să ajungem unde ne-am propus”, a subliniat acesta.

În același timp, preşedintele parlamentului, Marian Lupu, a afirmat că odată cu alegerea preşedintelui, Republica Moldova, pe plan politic, a intrat într-un făgaş de normalitate şi stabilitate. UPDATE 6. Grupuri de susținători ai colaiției proeuropene de guvernământ, Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), s-au strâns în fața sediului Parlamentului unde scandează „victorie” și „Timofti”. Liderii AIE, printre care și președintele ales, au ieșit pe scări pentru a le mulțumi susținătorilor. UPDATE 5. Urmează ca parlamentul de la Chişinău să constate oficial alegerea preşedintelui, după care rezultatele vor fi transmise spre validare Curţii Constituţionale. UPDATE 4.  Procedura de vot s-a încheiat. Au votat 62 de deputați. Pentru procesul de vot s-au pregătit 111 buletine. Comisia numără buletinele neutilizate, transmite agenţia UNIMEDIA. UPDATE 3. Fostul ministru de interne, Victor Catană, a declarat pentru site-ul Info-Prim Neo.md că în faţa Palatului Republicii se află în jur de 1.000 de veterani ai războiului de la Nistru şi din Afganistan, care organizează un miting paşnic în susţinerea alegerii preşedintelui Republicii Moldova. Veteranii vor servi ca scut de apărare, în cazul în care la Palatul Republicii îşi vor face prezenţa simpatizanţii comuniştilor. UPDATE 2. Deputaţii socialişti  au afirmat că vor susţine candidatura lui Nicolae Timofti la funcţia de preşedinte. În aceste condiţii, Timofti are susţinerea declarativă a 62 de deputaţi, pentru alegere fiind necesare cel puţin 61 de voturi, transmite Agerpres. UPDATE 1. Timofti a vorbit în faţa Parlamentului, pronunţându-se în favoarea soluţionării conflictului transnistrean pe cale paşnică, în cadrul formatului de negocieri 5+2. El a spus că este inadmisibilă prezenţa militară străină (rusă - n.red) pe teritoriul Republicii Moldova şi s-a pronunţat în favoarea transformării misiunii de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă sub mandat internaţional. Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit în această dimineaţă la Chişinău, în şedinţă specială, pentru a-l alege pe preşedintele ţării. Unicul candidat este judecătorul Nicolae Timofti, din partea  Alianţei pentru Integrare Europeană.

La şedinţă participă 65 de deputaţi, din totalul de 101. Deşi opoziţia comunistă anunţase anterior că nu va participa la şedinţă, trei deputaţi din această fracţiune au declarat vineri dimineaţa că sunt delegaţi să asiste, pentru a nu admite încălcări ale procesului de vot.

Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare cel puţin 61 de voturi, dar Alianţa pentru Integrare Europeană dispune doar de 58 de mandate. Dacă nu va fi ales şeful statului, parlamentul va mai putea să organizeze alt tur în decurs de 30 de zile, iar în caz de eşec legislativul va fi dizolvat şi vor avea loc noi alegeri parlamentare anticipate. Comuniştii pregătesc proteste Palatul Republicii, unde se desfăşoară şedinţele Parlamentului, a fost înconjurat de poliţişti cu echipamente speciale şi a fost instalat un gard de protecţie. Aproximativ o sută de persoane, foşti colaboratori ai forţelor de ordine, manifestează deja în favoarea Alianţei pentru Integrare Europeană. Măsurile de protecţie au fost luate după ce opoziţia comunistă, care nu recunoaşte legitimitatea alegerilor, a anunţat pentru azi proteste de amploare. În acest context, biroul permanent al legislativului a decis aseară modificarea orei şedinţei parlamentului de la 15.00, cum era anunţată iniţial, la ora 8.00, transmite Agerpres. Republica Moldova nu are un preşedinte ales de aproape trei ani, timp în care două parlamente au fost dizolvate din cauza nealegerii şefului statului. Ultimul șef al statului, Vladimir Voronin, și-a anunțat demisia pe 11 septembrie 2009. Ultima tentativă de alegere a preşedintelui a avut loc la 16 decembrie, dar a eşuat, întrucât singurul candidat înscris în cursă, Marian Lupu, nu a obţinut numarul necesar de voturi.