Cristian Mungiu a revenit pe covorul roșu de la Cannes. Duminică seara a avut loc premiera noului film al regizorului român R.M.N, inclus în selecția oficială. Până acum Mungiu a avut trei filme în selecția oficială a prestigiosului festival de film, iar în 2007 a câștigat Palme d'Or cu "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile"
Așteptările criticilor de film au fost extrem de mari, Cristian Mungiu fiind unul dintre cei mai apreciați regizori prezenți la Cannes. R.M.N, nou film al lui Mungiu a fost difuzat în premieră fiind inclus în selecția oficială a prestigiosului festival de film.
Regizorul român și-a făcut apariția alături de echipa de filmare, iar la intrarea în sală toți au fost aplaudați, publicul ridicându-se în picioare.
Tema filmului este extrem de actuală și este inspirată dintr-un incident real petrecut în urmă cu doi ani. Opoziția unor săteni din Transilvania față de sosirea unor muncitori asiatici. După vizionarea peliculei publicul a fost impresionat, iar mai mulți critici se așteaptă ca românul să câștige și anul acesta marele premiu.
Sper ca oamenii să înțeleagă că vorbesc despre ei. Sper ca spectatorii să nu scape ușor de responsabilitățile lor, că nu vor spune că asta a avut loc într-un loc într-un spațiu îndepărtat, sălbatic. Mă tem că nu este cazul. Corectitudinea politică nu schimbă convingerile oamenilor, ci doar îi împiedică să le exprime, a declarat Cristian Mungiu pentru presa internațională.
Ce spun criticii și presa internațională despre R.M.N
Criticii de film consideră că Mungiu ar putea câștiga încă un premiu la Cannes.
Stilul narativ al lui Mungiu este la fel de lipsit de empatie și discret ca întotdeauna, cu o secvență remarcabilă în care un “consiliu” este organizat, în care paranoia rasistă a fiecăruia poate fi emisă liber; aceasta este arătată într-un cadru-secvență lung, static. RMN este un film cu un ritm lent, sumbru, ale cărui viziuni empirice de la final sunt puțin dezamăgitoare. Dar este strâns legat de disfuncționalitatea și nefericirea din Europa, care trec neraportate și neadmise, a scris criticul Peter Bradshow pentru The Guardian.
Cu RMN, Cristian Mungiu scanează xenofobia ordinară. Regizorul ne prezintă o cronică implacabilă a ravagiilor naţionalismului. Filmul este magistral, scriu cei de la revista culturală Télérama.
Mungiu, prin toate filmele sale, diagnostichează relele societăţii române de ieri şi de azi. De această dată, în inima R.M.N., sunt naţionalismul şi xenofobia», a scris Le Monde într-o cronică elogioasă, citată de RFI România.
Bugetul filmului a fost de aproape 2,8 milioane de euro. Filmările au fost făcute în perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2022 în satul Rimetea din județul Alba și în alte localități din Transilvania. Până în acest moment, pelicula a fost vândută în 21 de țări.
Pentru Cristian Mungiu aceasta este a șasea participare la Cannes. Occident (Quinzaine des Réalisateurs, 2002) și Amintiri din Epoca de Aur (Un Certain Regard, 2009) au fost selecționate în secțiuni paralele, în vreme ce în competiția oficială au fost prezentate 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (Palme d’Or, 2007), După Dealuri (Premiile pentru interpretare feminină pentru Cosmina Stratan și Cristina Flutur și Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012) și Bacalaureat (Premiul pentru cea mai bună regie în 2016).