Qumran și manuscrisele de la Marea Moartă. Istoria se rescrie

Manuscris. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pergamentul Templului este format din 18 foi de pergament, fiecare dintre ele având trei sau patru coloane de text; pergamentul lung, care se întinde pe 8,15 metri și considerat cel mai mare pergament descoperit vreodată în peșterile Qumran, este acum digitalizat online cu traduceri în limba engleză. 

Site-ul Khirbet Qumran este situat în Cisiordania, lângă marginea de nord a Mării Moarte și este locul în care au fost găsite sulițele Mării Moarte în 11 peșteri din apropiere, acum 70 de ani. Deși au trecut decenii de la descoperirea oricăror suluri, cercetătorii au anunțat în februarie 2017 că au găsit o a 12-a peșteră lângă Qumran.

Prima așezare a fost creată în epoca fierului, dar a fost abandonată cu aproximativ 2.600 de ani în urmă, cu mult înainte de a fi făcute sulurile.

Lucrările arheologice indică faptul că a existat o a doua așezare între aproximativ 100 î.e.n. și 68 d.Hr., când a fost capturat de armata romană și distrus într-un incendiu. Căldura a fost atât de intensă, încât arheologii din zilele noastre au găsit vase de sticlă „topite” de ea. În această așezare, mulți cercetători cred că cel puțin unele dintre sulurile Mării Moarte au fost scrise înainte de a fi ascunse.

Exploratorii au întâlnit prima dată Qumran în secolul al XIX-lea, iar site-ul a căpătat o nouă importanță odată cu descoperirea sulurilor de la Marea Moartă.

Pergamentele găsite cu aproximativ 70 de ani în urmă

Pergamentele au fost găsite pentru prima dată în 1946 sau 1947 (relatările despre data exactă variază) când un tânăr cioban pe nume Muhammed Edh-Dhib căuta o capră rătăcită. La un moment dat „se distra aruncând pietre. Una dintre acestea a căzut într-o mică gaură în stâncă și a fost urmată de zgomotul spargerii ceramicii ", scrie cercetătorul Geza Vermes în cartea sa" Povestea sulurilor "(Penguin Books, 2010). „Muhammed s-a urcat și a găsit mai multe manuscrise vechi într-un borcan. În total, șapte suluri au fost ulterior scoase din peșteră”.

În următorul deceniu, beduinii locali și cercetătorii științifici au descoperit rămășițele a peste 900 de manuscrise din 11 peșteri. Fiecare peșteră este situată lângă Qumran, cea mai îndepărtată fiind la puțin peste 1,6 km la nord de sit. Noua descoperită peșteră a 12-a conținea un sul alb, împreună cu resturile de borcane, pânză și o curea de piele. Cercetătorii au spus că cred că aceste obiecte au fost folosite pentru a lega, înfășura și ține sulurile.

Pergamentele găsite includ copii ale Genezei, Exodului, Isaia, Regilor și Deuteronomului, printre alte lucrări canonice din Biblia ebraică. Acestea includ, de asemenea, calendare, imnuri, psalmi, lucrări biblice apocrife (necanonice) și reguli comunitare. Un sul este făcut din cupru și descrie locația comorilor îngropate. Nu au fost găsite evanghelii Noului Testament în peșteri, livescience.com.

Așezarea Qumran este foarte mică și nu a crescut niciodată mult mai mult de un acru. Populația sa poate să nu fi fost niciodată mai mare de câteva zeci de oameni.