"Ne vom respecta angajamentul", a declarat Legault, liderul Coaliţiei Viitor Quebec (Coalition Avenit Quebec, CAQ, centru-dreapta), anunţând componenţa guvernului său, format din 13 bărbaţi şi 13 femei, majoritatea fără experienţă ministerială, informează Agerpres, care citează agenția AFP.

Această promisiune a lui Legault a relansat o dezbatere ce dezbină de peste 10 ani Quebecul şi pe care predecesorii săi guvernamentali din Partidul Liberal şi Partidul Quebecois nu au tranşat-o niciodată. "Guvernul nostru a fost de asemenea ales cu un mandat foarte clar privind laicitatea", a spus Legault, fost secesionist convertit la federalismul canadian, adus la putere cu o majoritate de locuri (74 din 125) în legislativele care au avut loc la 1 octombrie în Quebec.

Pentru a-şi atinge obiectivele, noul guvern ar putea invoca o clauză care îi permite să se sustragă de la aplicarea Cartei canadiene privind drepturile şi libertăţile, document constituţional ce garantează "libertatea religiei" şi cu acest titlu portul de însemne religioase ostentative.

Precedentul guvern liberal al lui Philippe Couillard a prevăzut mai degrabă înscrierea în lege a principiului de neutralitate a statului, de preferinţă a laicităţii, încercând să interzică vălul islamic.