Qatargate. Roberta Metsola: „Vom investiga călătoriile europarlamentarilor"

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

"Parlamentul European va examina călătoriile nedeclarate ale membrilor săi și toate actele legislative care ar fi putut fi influențate în mod nejustificat, ca parte a presupusei scheme de corupție care gravitează în jurul Eurocamerei", a declarat președintele Roberta Metsola, într-un interviu pentru "Euronews".

"Verificăm totul", spune Metsola. "Examinăm călătoriile care au fost aprobate, dar și cele care nu au fost declarate. Examinăm procesul de prezentare a amendamentelor, termenele, modul în care au fost negociate rezoluțiile".

Ancheta privind corupția, spălarea de bani și participarea la o organizație criminală lansată de autoritățile belgiene a evidențiat o posibilă influență asupra unor activități parlamentare, inclusiv votul comisiei parlamentare LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne), la începutul lunii decembrie, care a aprobat liberalizarea vizelor pentru Qatar și Kuweit, scrie it.euronews.com.

Semnalele de alarmă despre posibile "sfere de influență" din partea țărilor străine, a observat Metsola, "ar fi trebuit să înceapă să sune mai devreme". "De asemenea, trebuie să avem mai mult control asupra noastră. Voi spune acest lucru tuturor deputaților din Parlament și membrilor personalului: dacă văd ceva în neregulă, trebuie să spună și să facă ceva".

Qatargate. Scandalul de corupție din Parlamentul European

În prezent, trei persoane rămân în închisoare: fostul vicepreședinte Eva Kaili, partenerul său și asistentul parlamentar Francesco Giorgi și fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri. În timp ce Niccolò Figà-Talamanca, secretarul general al ONG-ului "No Peace Without Justice", se află în libertate sub supraveghere, iar Maria Dolores Colleoni și Silvia Panzeri, respectiv soția și fiica lui Panzeri, ar putea fi extrădate în Belgia.

Totodată, a fost cerută suspendarea imunității parlamentare pentru europarlamentarii socialiști Andrea Cozzolino și Marc Tarabella.

Pe măsură ce ies la iveală aproape zilnic noutăți despre caz, Metsola s-a angajat în ceea ce numește un proces de reformă "rapid", pentru a schimba regulile de conduită în Parlament.

"În esență, vrem să reintroducăm conceptele de responsabilitate, integritate și independență", a explicat Metsola. "Putem fi mândri de munca noastră, dar putem face mai bine".

Un prim pachet de reforme, prezentat președinților grupurilor politice ale Parlamentului European, conține 14 propuneri. Printre acestea se numără interdicția pentru parlamentari de a lucra pentru companii aflate în conflict de interese în cei doi ani succesivi mandatului lor, obligația de a înregistra toate întâlnirile proprii (și ale asistenților lor) cu lobbyiștii, dar și crearea unei noi secțiuni a site-ului PE, unde se vor putea consulta toate activitățile, excursiile, discursurile, întâlnirile și sancțiunile primite de fiecare europarlamentar.

"Am vrut să prezint toate măsurile posibile: dar nu sunt exhaustive, vor putea fi îmbunătățite", a declarat Metsola pentru "Euronews". "Va fi făcut tot ce este necesar. Sunt încrezătoare".

Transparency InternationalEU și Corporate Europe Observatory, două organizații ale societății civile care monitorizează activitățile de lobby ale UE, au salutat reformele propuse ca fiind un prim pas "promițător", deși întârziat, dar critică că acestea se bazează întotdeauna doar pe dorința deputaților europeni de a le pune în aplicare.

Metsola răspunde, spunând că a primit un "mandat unanim" de la toate grupurile politice, pentru a merge înainte cu propunerile sale, care pot duce la o schimbare "imediată".

Potrivit președintelui, care nu a menționat-o niciodată pe Eva Kaili sau cazul Qatar, nerespectarea regulilor existente, mai degrabă decât absența regulilor, a pus bazele scandalului.

"Există reguli care nu au fost puse în aplicare, care nu au fost respectate de membrii Parlamentului European sau de angajații acestora. Aș dori ca fiecare să fie responsabil pentru propriile acțiuni". (Rador)