Criza dintre țările din Golf se apropie de sfârșit. Emiratele Arabe Unite, care s-au alăturat Arabiei Saudite în timpul izolării Qatarului, au deschis un nou capitol în relația cu administrația de la Doha.
Qatarul și Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat că și-au redeschis reciproc ambasadele după o pauză de șase ani. Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Doha și Ambasada Qatarului la Abu Dhabi și Consulatul din Dubai au fost deschise luni.
Relațiile diplomatice dintre cele două state din Golf, bogate în petrol, au fost restabilite în ianuarie 2021, după patru ani de tensiuni, scrie milliyet.com.tr.
Potrivit agenției oficiale de presă a Emiratelor Arabe Unite, WAM, decizia de redeschidere a reprezentanțelor diplomatice "se bazează pe acordul la care s-a ajuns în timpul Summitului Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) desfășurat la Al-Ula, Arabia Saudită, la începutul anului 2021, și pe importanța pe care cele două state o acordă consolidării relațiilor bilaterale”.
O declarație similară a fost făcută de Ministerul Afacerilor Externe din Qatar.
Qatar și Emiratele Arabe Unite își redeschid ambasadele după șase ani
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au rupt toate relațiile diplomatice cu Qatarul pe 5 iunie 2017, susținând că „sprijinea grupuri teroriste” și că „devenise prea apropiat de Iran”. Cele patru țări au impus un embargo economic asupra Qatarului. Administrația de la Doha a negat acuzațiile.
Qatar și Bahrain au convenit deja, în luna aprilie, să își reia relațiile diplomatice.
Cel mai recent comunicat al Emiratelor Arabe Unite și Qatarului succede restabilirii relațiilor diplomatice dintre Arabia Saudită și Iran, în luna martie.
Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan, a vizitat Iranul sâmbătă și s-a întâlnit cu președintele Ibrahim Reisi.
Și Iranul și-a redeschis ambasada de la Riad luna aceasta.
Normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran are o mare importanță pentru regiunea Golfului. Cele două țări au concurat mult timp pentru a deveni puterea dominantă în regiune și au susținut fronturi opuse în multe puncte de criză, inclusiv în Yemen. (Rador)