Qatar a spionat întâlnirea dintre un procuror elvețian și șeful FIFA

Sursa foto: Costantinfilippo | Dreamstime.com

O operațiune de spionaj în numele Qatarului, gazda Cupei Mondiale, a pus sub ascultare o întâlnire din 2017 dintre președintele FIFA, Gianni Infantino, și procurorul general al Elveției de la acea vreme, în timpul unei anchete asupra oficialilor din fotbal, a declarat duminică cotidianul elvețian Neue Zürcher Zeitung.

Raportul a afirmat că agenți de informații legați de un fost ofițer CIA au pus sub ascultare o întâlnire la care au participat Infantino și procurorul federal elvețian Michael Lauber la un hotel deținut de Qatar în Berna, care a găzduit atunci și ambasada emiratului.

Raportul NZZ a declarat că documentele și sursele au arătat că supravegherea a fost efectuată pentru „Proiectul Matterhorn” - numit după emblematicul munte elvețian - pentru a aduna materiale despre Lauber.

La momentul respectiv, procurorul supraveghea o anchetă de ani de zile asupra oficialilor din fotbal, care a început în 2014 cu o plângere penală depusă de FIFA pentru a căuta suspiciuni de nereguli financiare legate de ofertanții Cupei Mondiale, inclusiv campania câștigătoare a Qatarului pentru organizarea turneului din 2022.

Scandal la Cupa Mondială

Articolul de duminică din NZZ s-a adăugat la informațiile publicate de The Associated Press începând cu 2021, potrivit cărora Qatar a cheltuit milioane de dolari pe parcursul mai multor ani angajând agenția Global Risk Advisors pentru a spiona FIFA și oficialii internaționali din fotbal, pentru a-și proteja Cupa Mondială.

După ce Qatar a câștigat votul FIFA pentru găzduirea turneului în 2010, proiectul său de organizare a Cupei Mondiale a părut în diverse moduri în pericol din cauza căldurii extreme din deșert, a acuzațiilor de corupție în cadrul candidaturii, a rapoartelor privind abuzurile privind drepturile omului și munca imigranților, precum și a boicotului economic și logistic din partea statelor vecine.

Anul trecut, AP a relatat că FBI investighează dacă activitatea șefului agenției, Kevin Chalker, a încălcat legile legate de lobby-ul și supravegherea străină.

Biroul de presă internațională al guvernului din Qatar a respins raportul NZZ într-o declarație ca fiind „o altă încercare de a răspândi informații false despre Qatar și de a-i afecta reputația”: „Respingem acuzațiile și explorăm toate căile legale.”

Întâlnirea de la hotel dintre Infantino și Lauber a fost dezvăluită în urmă cu patru ani și face parte dintr-o anchetă privind cele trei întâlniri nedocumentate ale acestora din 2016 și 2017. Ancheta este desfășurată de doi procurori speciali numiți de parlamentul elvețian. Aceștia l-au interogat pe Infantino în ianuarie.

Primele două întâlniri au fost dezvăluite în noiembrie 2018 în seria Football Leaks, publicată de revista germană Der Spiegel.

După publicarea acelor reportaje, atât Lauber, cât și Infantino au afirmat că nu își amintesc conținutul celor două întâlniri din 2016. De asemenea, ei nu au recunoscut că au avut o a treia întâlnire în 2017, care a fost dezvăluită câteva luni mai târziu și care a dus la pierderea postului lui Lauber.

Încă nu au fost dezvăluite detalii despre conținutul întâlnirii din iunie 2017, nici în rapoartele mass-media, nici în cadrul unei anchete disciplinare a lui Lauber.

Lauber și Infantino nu mai țin minte ce au discutat în cadrul celor două întâlniri

Un raport disciplinar din martie 2020 nu a putut stabili ce au discutat Lauber și Infantino, deși a concluzionat că „este evident, din grupul de participanți”, că ancheta mai amplă a FIFA ar fi făcut parte din aceasta.

Într-un răspuns prin e-mail, Lorenz Erni, un avocat care îl reprezintă pe Lauber, a refuzat să comenteze raportul NZZ, care a sugerat că cea de-a treia întâlnire secretă i-a expus timp de mai multe luni pe bărbați la un risc de șantaj.

„Președintele FIFA nu are cunoștință de nicio acțiune secretă de supraveghere, indiferent din ce parte ar fi”, a precizat duminică organismul mondial de fotbal într-o declarație despre Infantino. „Mai important este că nu a existat niciodată vreo încercare, chiar și îndepărtată, a cuiva de a-l influența, cu atât mai puțin de a-l șantaja”.

Ziarul cu sediul la Zurich a publicat afirmațiile în timp ce liderii fotbalului mondial se îndreaptă spre Rwanda pentru întâlnirea anuală a celor 211 federații membre ale FIFA.

Infantino urmează să fie ales joi, fără opoziție, pentru un nou mandat de patru ani. El a devenit președintele FIFA în 2016, luându-i locul lui Sepp Blatter, pe fondul consecințelor amplelor anchete federale americane și elvețiene asupra oficialilor din fotbalul internațional, potrivit washingtonpost.com.