Criză în sistemul de sănătate. Mii de medici se pensionează, doar câteva locuri vor fi ocupate

Sursa foto: Arhiva EvZ

Colegiul Medicilor din România (CMR) a cerut suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat pentru specializarea Medicină de familie. Este destul de dificil ca medicii tineri să își găsească posturi libere.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a solicitat suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat pentru specializarea Medicină de familie. În cinci ani, peste 3.000 de medici de familie se vor pensiona, iar posturile vor rămâne libere.

„Colegiul Medicilor din România atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar că acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național”, arată reprezentanții CMR.

România se confruntă cu un deficit de medici, iar singura soluție este că numărul de locuri la rezidențiat să se dubleze. Mulți tineri termină facultatea, dar nu au posturi libere pentru a învăța meserie.

Mai multe locuri la rezidențiat

„Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european. Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale”, a declarat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, potrivit Mediafax.

sursa foto. EVZ

Reprezentanții CMR mai spun că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat în special pentru medicina de familie, potrivit Cancan.

Amintim și că multe comune din România nu au medic de familie, iar oamenii trebuie să meargă ore întregi pentru a beneficia de un consult sau o rețetă. De ani buni, personalul medical emigrează masiv, iar după 2004, când zece țări din Europa Centrală și de Est au aderat la UE, exodul s-a intensificat.