Putin, Xi și Kim mor de râs: După ani de zile, UE dă primele sancțiuni împotriva piraților cibernetici

Uniunea Europeană a impus joi, 30 iulie, sancțiuni financiare și interdicții de călătorie împotriva serviciului de informații militare al Rusiei și a unor firme din Coreea de Nord și China, toate suspectate că au participat la atacuri cibernetice majore în lumea întreagă.

În primele sale sancțiuni internaționale pentru infracțiuni cibernetice, UE a vizat departamentul pentru tehnologii speciale al Serviciului de Informații Militare (GRU), se arată într-un comunicat emis de Bruxelles.

Uniunea Europeană a acuzat Rusia că a efectuat două atacuri cibernetice în iunie 2017, care au lovit mai multe companii din Europa, provocându-le mari pierderi financiare, scrie Euractiv.

GRU este acuzat și de două atacuri împotriva relețelei de energie electrică a Ucrainei, în anii 2015 și 2016.

Patru persoane care lucrează pentru serviciul rus de informații au fost sancționate și ele pentru că ar fi participat la o tentativă de atac cibernetic la adresa Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, în Olanda, în 2018.

Compania nord-corereană Chosun Expo a fost și ea sancționată pentru că ar fi susținut grupul Lazarus, considerat responsabil de o serie de atacuri cibernetice majore în lume, inclusiv un jaf de 81 de milioane de dolari din conturile Bangladesh Bank de la Federal Reserve Bank din New York, considerat cea mai mare fraudă cibernetică din istorie.

Chosun Expo ar fi fost implicată și într-un atac împotriva studiourilor cinematografice Sony Pictures de la Hollywood, pentru a împiedica difuzarea pe ecrane a unui film satiric despre liderul nord-coreean Kim Jong Un, în 2014.

Anul trecut, Trezoreria americană a impus sancțiuni grupului Lazarus și altor două grupuri de piraterie cibernetică nord-coreene pentru presupusa participare la atacurile împotriva Sony Pictures și a Băncii Centrale din Bangladesh, declarând că în spatele atacurilor se află principalul serviciu de informații al Coreei de Nord.

Sanțiunile UE vizează și compania chineză Haitai Technology Development, acuzată că a susinut ciberatacuri – cunoscute sub numele de Operațiunea Cloud Hopper – care urmăreau să fure date comerciale sensibile de la multinaționale din lumea întreagă.

Două persoane chineze, suspectate că au fost implicate în aceste atacuri, au fost și ele sancționate individual.

Sancțiunile cuprind interdicții de călătorie și înghețarea averilor. De asemenea, li se interzice persoanelor particulare, companiilor și altor entități UE să pună fonduri la dispoziția persoanelor și companiilor care figurează pe lista de sancțiuni.