Putin vrea discuții de pace cu Trump. Ce ar cere

Sursa: Arhiva EVZ

Vladimir Putin este deschis la discuții privind un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat pentru Reuters cinci surse care cunosc gândirea Kremlinului.

Cinci oficiali ruși, declarații despre Putin și înghețarea conflictului

Președintele ales al SUA, Trump, care a promis să încheie rapid conflictul, se întoarce la Casa Albă într-un moment de ascensiune rusă. Moscova controlează o parte din Ucraina de mărimea statului american Virginia și avansează rapid de la primele zile ale invaziei din 2022.

Cinci oficiali ruși actuali și foști au declarat că Kremlinul ar putea fi de acord în linii mari să înghețe conflictul de-a lungul liniilor de front.

Ar putea exista loc pentru negocieri privind împărțirea precisă a celor patru regiuni estice Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia și Herson, conform celor trei persoane care au solicitat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile.

Putin, pretenții asupra zonelor Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia și Herson

În timp ce Moscova pretinde că cele patru regiuni fac parte în întregime din Rusia, apărate de umbrela nucleară a țării, forțele sale de la sol controlează 70-80% din teritoriu.

Rusia ar putea fi, de asemenea, să se retragă din zonele relativ mici de teritoriu pe care le deține în regiunile Harkov și Nikolaev, în nordul și sudul Ucrainei, au declarat doi oficiali.

Liderul de la Moscova nu este de acord cu un armistițiu de scurtă durată

Putin a declarat luna aceasta că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realitățile” de pe teren, dar că se teme de o armistițiu de scurtă durată care ar permite doar Occidentului să reaprovizioneze Ucraina.

„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existența unor relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina,” a declarat Putin grupului de discuții Valdai pe 7 noiembrie.

„De ce? Pentru că asta ar însemna că Ucraina va fi folosită constant ca un instrument în mâini greșite și în detrimentul intereselor Federației Ruse."

Oficialii lui Putin susțin că Rusia e dispusă să lupte în continuare

Două dintre surse au declarat că decizia președintelui american în exercițiu Joe Biden de a permite Ucrainei să lanseze rachete ATACMS americane adânc în Rusia ar putea complica și întârzia orice soluționare - și ar putea întări cererile Moscovei, în timp ce cei mai fervenți susținători cer o parte mai mare din Ucraina. Marți, Kievul a folosit rachetele pentru a lovi teritoriul rus pentru prima dată, conform Moscovei, care a condamnat mișcarea ca fiind o escaladare majoră.

Dacă nu se ajunge la un armistițiu, au declarat cele două surse, atunci Rusia va continua lupta.

„Putin a spus deja că înghețarea conflictului nu va funcționa în niciun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, pentru Reuters cu câteva ore înainte ca rușii să raporteze atacurile ATACMS. „Și autorizarea rachetelor este o escaladare foarte periculoasă din partea Statelor Unite.”

Trump, „singura persoană care poate aduce cele două părți împreună pentru a negocia pacea”

Directorul de comunicare al lui Trump, Steven Cheung, a declarat pentru Reuters despre președintele SUA ales: „El este singura persoană care poate aduce cele două părți împreună pentru a negocia pacea și a lucra pentru a pune capăt războiului și a opri uciderile.”

Rachete ATACMS / Sursa foto: Wikipedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa nu se va odihni până când ultimul soldat rus nu va fi evacuat de pe teritoriul său, bazat pe granițele obținute după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, deși generalii de rang înalt din SUA au declarat public că acesta este un obiectiv foarte ambițios.

Putin a afirmat că o posibilă bază pentru un acord ar putea fi proiectul din aprilie 2022

Când au fost întrebați cum ar putea arăta un posibil armistițiu, două dintre sursele ruse s-au referit la un proiect de acord care a fost aproape aprobat în aprilie 2022 după discuțiile de la Istanbul și la care Putin a făcut afirmații în public ca la o posibilă bază pentru un acord.

Conform acelui proiect, a cărui copie a fost văzută de Reuters, Ucraina ar trebui să accepte neutralitatea permanentă în schimbul garanțiilor internaționale de securitate din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite.

Unul dintre oficialii ruși a declarat că nu va exista niciun acord decât dacă Ucraina va primi garanții de securitate, adăugând: „Întrebarea este cum să evităm un acord care să blocheze Occidentul într-o posibilă confruntare directă cu Rusia într-o zi.”