Președintele sârb, Aleksandar Vucici, a propus ca Serbia să primească de la Kosovo o zonă locuită de sârbi, iar ei să dea la schimb zona de la graniță locuită de albanezi. Aceasta este ideea președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, care dorește foarte mult normalizarea relațiilor cu Kosovo, fără de care țara sa nu are șanse să intre în UE, anunță Bloomberg.

 

Singura miză este nu doar regiunea. Un mare câștigător al acestei retrasări a granițelor ar fi Putin, potrivit experților, care se tem că un precedent recunoscut în plan internațional ar putea servi Kremlinului pentru legitimitatea anexării Crimeii, Abhaziei, Osetiei de Sud și Transnistriei.

 

Ideea retrasării acestor granite a fost deja respinsă de către Angela Merkel, în timp ce ambasadorul rus în Serbia a anunțat că Moscova ar susține un asemenea acord. Vucic a declarat, potrivit Bloomberg, că susținerea Rusiei – un aliat esențial al Belgradului – e crucială pentru orice înțelegere.

 

Pe lângă vizita lui Putin la Belgrad, Rusia va mai trimite în luna octombrie, în Serbia, sute de oameni de afaceri și oficiali guvernamentali pentru întâlniri la nivel înalt, care să dea substanță parteneriatului dintre cele două țări.

 

Cum arată planul retrasării granițelor: Serbiei ar putea să-i revină extremitatea de Nord a Kosovo, locuită de sârbi. Cel mai mare oraș al regiunii este împărțit de-a lungul râului Ibar, într-o parte sârbă și una albaneză. Kosovo ar putea primi Valea Preșevo, unde marea majoritate a locuitorilor o constituie albanezii