Luptătorii kurzi au ajuns la un acord cu regimul de la Damasc, pentru a permite trupelor siriene să pătrundă în regiunea Afrin, invadată de Turcia.
Nur Mahmoud, un purtător de cuvânt al Unităților kurde pentru Apărarea Poporului (YPG) a declarat pentru Al-Jazeera luni că solicită guvernului sirian „să apere unitatea Siriei”.
Noua turnură a evenimentelor ar putea duce la confruntări directe între trupele lui Bashar Al-Assad și forțele turce care au pătruns în provincia siriană, cu patru săptămâni în urmă.
Turcia și Armata Siriană Liberă (ASL) – o grupare de opoziția anti-Assad sprijinită de Ankara – au lansat pe 21 ianuarie o ofensivă aeriană și terestră în Afrin, cu scopul declarat de a-i alunga pe kurzi, considerați teroriști, și a crea o zonă tampon la frontiera sa sudică. Operațiunea a fost numită în mod ironic „Ramura de Măslin”.
La rândul său, Turcia a reacționat, afirmând că salută orice gest al Damascului în Afrin pentru a-i izgoni pe kurzii YPG, însă a avertizat că dacă trupele siriene vor veni în Afrin pentru a-i proteja pe kurzi, atunci și ele vor deveni țintele trupelor de asalt turce.
Presa de stat siriană a relatat tot luni că în regiunea Afrin vor pătrunde „în umătoarele câteva ore” miliții pro-Assad.
„Forțe populare vor sosi în Afrin în următoarele câteva ore pentru a sprijini fermitatea poporului său în combaterea agresiunii”, a informat agenția siriană de stat SANA, citându-l pe corespondentul său din Alep, oraș care se află la 35 de kilometri de Afrin.
Între kurzi (cea mai importantă forță terestră din Siria și Irak în combaterea ISIS) și regimul lui Assad relațiile au fost mai degrabă reci și pragmatice: au încercat să evite ciocnirile directe. Totuși, idealul kurzilor, de a avea un stat propriu, venea în contradicție cu dorința lui Assad de a menține integritatea teritorială a Siriei. Pe 1 februarie, ministrul sirian al Apărării calificase pătrunderea trupelor turce în Afrin drept „agresiune”, afirmând că țara sa nu va tolera să-i fie afectată integritatea teritorială.
Invazia Turciei în Afrin pare să fi dus la o alianță de conjunctură între Damasc și kurzi, care complică și mai mult jocurile politico-militare din Siria.
Escaladarea evenimentelor și iminența unei ciocniri Assad – Erdogan (ambii, aliați ai Moscovei) se produc sub privirile lui Vladimir Putin, care nu schițează nici un gest pentru a dezamorsa bomba.