Putin tremură pentru scaun! Se teme de hackeri și vrea garanții de non-combat informatic

Preşedintele rus a cerut oficial, vineri, SUA garanţii reciproce de ''neingerinţă'' electorală şi o cooperare în sectorul tehnologiilor informaţiei, în vederea promovării unui pact mondial de neagresiune în acest domeniu strategic.

Conform unei declaraţii publicate de Kremlin, guvernul rus a propus Washington-ului ''un schimb de garanţii reciproce de neingerinţă, inclusiv în procesele electorale'' şi un acord asupra unui ''ansamblu de măsuri practice'', precum şi convenirea unui pact mondial împotriva agresiunilor efectuate cu ajutorul ''tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor''.

''Una dintre provocările strategice majore ale lumii contemporane este riscul unei confruntări de amploare în sectorul digital. O responsabilitate pentru evitarea acesteia revine actorilor cheie ai securităţii mondiale în domeniul informaţiei'', explică Putin, recent nominalizat a doua oară la Premiul Nobel pentru Pace, în propunerea adresată Washington-ului.

Hoțul strigă hoțul? Rusia a fost acuzată în mod repetat că foloseşte hackeri, centre de trolli sau fabrică ştiri false pe care le viralizează pentru a influenţa procesele electorale în unele ţări occidentale ori pentru a ataca instituţii ale acestora, acuzaţia cea mai evidenţiată fiind că l-ar fi susţinut prin astfel de practici pe Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2016.

Faptele lor vorbesc cel mai bine, căci hackerii ruși au obținut acces la rețelele americane de electricitate în 2016, lucru care le-ar fi permis să provoace pene de curent, conform unor oficiali ai guvernului american. În 2017, ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchinson a stârnit rumoare în plenul renumitei organizații în momentul în care a anunțat că hackerii din Rusia au încercat să acceseze telefoanele mobile ale militarilor NATO.

Mai mult, chiar anul acesta, prestigioasa publicație Der Spiegel anunța că hackerii ruși, sub comanda temutului serviciu de informații al armatei ruse GRU, au reuşit să copieze conţinutul ambelor conturi ale cancelarului Angela Merkel. Kremlinul dezminte însă cu seninătate toate acestea şi evocă la rândul său un război al dezinformării condus împotriva Rusiei de americani şi europeni, relatează AFP.