Putin trage de timp. Nu vrea încetarea războiului din Ucraina. De ce refuză să se întâlnească cu Zelenski Zelenski

Rusia se retrage de pe teritoriul ucrainean. Putin își recunoaște înfrângerea

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut lui Vladimir Putin să se întâlnească față în față cu Zelenski, dar liderul de la Kremlin a refuzat din nou și a pus noi condiții. În timp ce Turcia susține că negocierile pentru pace au înregistrat progrese, rușii susțin contrariul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să se întâlnească personal cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Erdogan susține că s-au făcut progrese în negocierile ruso-ucrainene, relatează agenţia EFE.

Într-o discuţie telefonică avută vineri, Erdogan a descris drept constructive şi dătătoare de speranţă negocierile dintre Moscova şi Kiev desfăşurate marţi la Istanbul, potrivit unui comunicat difuzat pe Twitter de preşedinţia de la Ankara. Rusia în schimb a anunțat că nu s-a făcut niciun progres.

Rusia refuză întrederea

Preşedintele Turciei a discutat joi de asemenea cu Volodimir Zelenski şi a propus ca țara sa să fie gazdă a unei întâlniri între el și Vladmir Putin. Ca de fiecare dată președintele Ucrainei a fost de acord cu întâlnirea, mai ales că și el a solicitat în repetate rânduri acest lucru.  În schimb, Putin a transmis că o astfel de întâlnire va fi posibilă numai după ce negociatorii celor două țări vor ajunge la un acord. Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a spus după întâlnirea din această săptămână de la Istanbul că ''Ucraina s-a arătat dispusă să îndeplinească principalele cereri asupra cărora Rusia a insistat în ultimii ani''. Este vorba despre renunţarea la intrarea în NATO, la intenţia de a dezvolta sau achiziţiona arme de distrugere în masă şi de a găzdui pe teritoriul său baze militare străine. A doua zi însă Kremlinul a venit cu o altă declarație și a spus că nu s-a făcut niciun progres la negocieri.

Pretenții teritoriale

De cealaltă partel Ucraina a ceut garanții de securitate în schimbul neutralității. S-a arătat dispusă să renunțe la aderarea la NATO, dar nu și la Uniunea Europeană. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a spus că înainte să se semneze vreun acord, Rusia trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul său.

Rusia insistă însă asupra pretențiilor teritoriale. Moscova cere recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Negocierile ruso-ucrainene s-au reluat vineri prin teleconferinţă, dar Rusia a găsit o nouă piedică. A spus că discuțiile pot fi afectate de presupus atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din oraşul rus Belgorod. Informația că acest atac ar fi avut loc nu a putut fi confirmată oficial.